texni top banner 2019


 

Τίποτα πιο αληθινό,τίποτα πιο επίκαιρο, τίποτα πιο αναγκαίο στους χαλεπούς καιρούς μας. Όταν μάλιστα οι λέξεις “κέρδος” και “κερδοφορία” που τις ακούμε πιο συχνά κι από το “καλημέρα” συγκρούονται κατά μέτωπο με την αφιλοκερδή δράση μιας ομάδας εραστών της τέχνης και μάλιστα όταν η φωνή του Μπέρτολ Μπρεχτ ηχεί σαν καμπάνα που προσπαθεί να μας ξυπνήσει από ένα βαθύ λήθαργο τότε είναι ώρα να αναρωτηθούμε “πόσο κοστίζει το σίδερο;

sidero ImgL


        Το Θέαρτο “ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ” παρουσιάζει μια σειρά από ιστορίες της συλλογής του Μπ. Μπρεχτ "Τρόμος & Αθλιότητα του Γ' Ράιχ" μαζί με το μονόπρακτο "Πόσο κοστίζει το σίδερο". Πρόκειται για ιστορίες που βασίζονται σε μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων και σε δημοσιεύματα εφημερίδων που αφορούν πραγματικά περιστατικά της καθημερινής ζωής στη Γερμανία της περιόδου 1933 - 1938. Μια εποχή όπου η καχυποψία δηλητηρίαζε τις σχέσεις των ανθρώπων και η υποκρισία και ο φόβος έδιναν ανοχή στα εγκλήματα του ναζισμού.
Σήμερα που ζούμε παράλληλες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες με εκείνες της δεκαετίας του 1930 και τα φασιστικά εκτρώματα σηκώνουν πάλι κεφάλι όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη είναι καιρός να αφουγκραστούμε τα μηνύματα του Μπρεχτ. Ήταν οι γκρίζες μέρες του 1932 όταν το κόμμα του Χίτλερ εκμεταλλευόμενο μια σειρά συγκυριών έρχεται πρώτο στις εκλογές χωρίς να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία,. Ο πρόεδρος Χίντενμπουργκ, με την υποστήριξη του καθολικού κεντρώου κόμματος, ονομάζει τελικά τον Χίτλερ, καγκελάριο. Τότε αρχίζουν οι διώξεις των Εβραίων και ακολουθούν οι διώξεις των κομμουνιστών, σοσιαλιστών και άλλων πολιτικών του αντιπάλων. Δημιουργείται το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μπούχενβαλντ. Με εξασφαλισμένη πλειοψηφία ψηφίζονται αντιδημοκρατικοί νόμοι και ο Χίτλερ εγκαθιδρύει στυγνή δικτατορία, με κατάργηση όλων των ελευθεριών.       

 Στις 27 Φεβρουαρίου 1933 μετά την πυρκαγιά - προβοκάτσια στο Ράιχσταγκ συλλαμβάνονται 4000 κομμουνιστές και κλείνονται στο Νταχάου. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκεται προ των πυλών.Όπως και σήμερα έτσι και τότε οι μεγάλες δυνάμεις παίζανε στα ζάρια τις τύχες των λαών. Η Αγγλία και η Γαλλία αφήνουν το Χίτλερ να κινηθεί προς την Ανατολή προσαρτώντας την Αυστρία και την Τσεχοσλοβακία. Καθυστέρησαν την κήρυξη του πολέμου κατά της Γερμανίας και όταν κατάλαβαν ότι ο Χίτλερ στρέφεται και εναντίον τους, ήταν ήδη αργά. Τις καταστάσεις στο γενικό κλίμα μέσα στο οποίο ξεκίνησε ο πόλεμος, έρχεται να καυτηριάσει ο Μπ. Μπρεχτ με το μονόπρακτο "Πόσο κοστίζει το σίδερο;"

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στον ίδιο εφιάλτη με τον πόλεμο να μαίνεται στη γειτονιά μας και τις φωνές των ειδικών να μας καθησυχάζουν πως η σημερινή πολιτική “εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας”. Ώρα να αφουγκραστούμε το μήνυμα του Μπρεχτ και να χειροκροτήσουμε από καρδιάς τους δοκιμασμένους και καταξιωμένους πια καλλιτέχνες της θεατρικής σκηνής “ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ”.

Κάθε Σαββάτο και Κυριακή

δίδονται παραστάσεις στο φιλόξενο χώρο των εργατικών κατοικιών Γεροβουνού

ΘΕΟΤΟΚΟΥ 33  Καματερό στις 09.00 μμ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μπορείτε να σχολιάσετε...


Security code
Ανανέωση