Σε τι μπορώ να ελπίζω από δω και πέρα; Όταν αυξήσανε τη φορολογία του γείτονα χάρηκα που δεν αυξήθηκε η δική μου και πρόσφερα στο γείτονα τσάι και συμπάθεια. Τώρα βρίσκομαι κι εγώ στην ίδια μοίρα και όλοι πληρώνουμε όλο και μεγαλύτερους φόρους.

allilegii DIOTI
        Όταν αυξήθηκε η συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα πραγματοποιήθηκαν λαϊκές διαμαρτυρίες. Εγώ δεν είχα πρόβλημα υγείας και κάθισα στ΄ αυγά μου. Τώρα πληρώνω πιο ακριβά και τα φάρμακα και τους γιατρούς. Τα πράγματα γενικά χειροτερέψανε: πολλά νοσοκομεία κλείσανε λόγω υποχρηματοδότησης κι αυτά που υπάρχουν υπολειτουργούν. Αναγκάζομαι όποτε εξοικονομώ κάποια χρήματα να πληρώσω από την τσέπη μου γιατρούς και εξετάσεις και όποτε δεν μπορώ να “ξεχνάω” το πρόβλημά μου με ότι αυτό συνεπάγεται.
        Όταν άρχισαν να μειώνονται μισθοί και συντάξεις στο δημόσιου τομέα εμένα δε με αφορούσε το θέμα γιατί δούλευα στον ιδιωτικό τομέα. Απολύθηκαν οι συμβασιούχοι και δε με ένοιαξε γιατί εγώ δεν ήμουνα συμβασιούχος. Απολύθηκαν συνάδελφοι κι εγώ χάρηκα που δε μ' έπιασε κι εμένα η τσιμπίδα.
        Η ζωή μου εδώ και καιρό μέρα με τη μέρα χειροτερεύει. Απολύθηκα, ψάχνω για μια οποιαδήποτε δουλειά, με οποιουσδήποτε όρους, δε βρίσκω και με πιάνει απελπισία που οι λαϊκές διαμαρτυρίες για την ανεργία δεν έχουν τη συμμετοχή που πρέπει. Εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα τους, τα σπίτια τους μπαίνουν σε πλειστηριασμό Η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο και θα έπρεπε πραγματικά να συγκλονίζει το πανελλήνιο. Τι φταίει, αναρωτιέμαι. Δεν πήρα υπόψη μου πως ο λύκος ξεμοναχιάζει ένα-ένα τα πρόβατα. Όταν έπρεπε από την αρχή να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στους άλλους δεν το έκανα, ενώ τώρα ζητώ την αλληλεγγύη των άλλων.
        Τα λάθη πληρώνονται. Τι ωφελεί όμως να κλαίω πάνω από το χυμένο γάλα. Τι θα μπορούσα να κάνω έστω και τώρα; Ανέθεσα με την ψήφο μου στους εμπόρους των ελπίδων να λύσουν το πρόβλημά μου και αυτοί χειροτέρεψαν ακόμη περισσότερο τη ζωή μου. Κατάλαβα εκ των υστέρων ότι οι έμποροι των ελπίδων ήταν όργανα της πλουτοκρατίας που δε σταματάει να αυξάνει την κερδοφορία της. Τι μπορώ να κάνω; Μήπως είναι τώρα αργά για οποιαδήποτε κίνηση; Μήπως είμαστε όλοι έτσι κι αλλιώς καταδικασμένοι; Ή μήπως πρέπει όλοι να σταθούμε αλληλέγγυοι ο ένας στον άλλον, να πάρουμε όλοι οι αδικημένοι την υπόθεση στα χέρια μας και να πάρουμε τόσο την πολιτική όσο και την οικονομική εξουσία για λογαριασμό μας;

 

Καίτε Κόλλβιτς

Η Καίτε Κόλβιτς (1867-1945), μια από τις σημαντικότερες Γερμανίδες γλύπτριες και χαράκτριες του 19ου-20ού αιώνα, με τα μνημειώδη και διαχρονικά αντιπολεμικά έργα της, τις προσωπογραφίες και τις αυτοπροσωπογραφίες της, αποτύπωσε με συγκλονιστικό τρόπο τα θύματα της καταπίεσης, του πολέμου, της φτώχειας, της εκμετάλλευσης, και γενικότερα τις συνθήκες ζωής της εργατικής τάξης αλλά και της ζωής απλών, καθημερινών γυναικών.

Μπορείτε να σχολιάσετε...


Security code
Ανανέωση