Το απόγευμα της 26ης Δεκέμβρη του 1991 κατέβηκε από το Κρεμλίνο η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο και υψώθηκε η τρίχρωμη προεπαναστατική. “Για μια στιγμή οι δείχτες των ρολογιών έμειναν ακίνητοι. Σημαδεύοντας την κρίσιμη στιγμή. Οι καρδιές πολλών εκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο σταμάτησαν να χτυπούν αναμετρώντας το μέγεθος των απωλειών”. Έγραψε

  

  

 dekaennia ImgF

 

 Είσαι παιδί στα δεκαεννιά σου

Είσαι παιδί στα δεκαεννιά σου χρόνια
Είσαι παιδί μα στα μαλλιά σου χιόνια
μας ήρθαν δύσκολοι καιροί.

Στην κόψη των κυμάτων θα βαδίσεις
καθώς φουσκώνει η θάλασσα πολύ
μα απ’ τις κραυγές του πλήθους μη μεθύσεις
κράτα τη σκέψη καθαρή.

Είσαι παιδί στα δεκαεννιά σου χρόνια.

Μη καρτεράς απ’ τους θεούς βοήθεια,
μη καρτεράς απ’ άλλους την αλήθεια
συ θ’ ανεβείς στο Γολγοθά.

Μοσχοβολούν τα λούλουδα τη νύχτα
όμως σκορπούν στης αύρας την πνοή
γίνε πουρνάρι που αντέχει και ριζώνει
σε βράχια ξέρα, χέρσα γη.

Μη καρτεράς απ’ τους θεούς βοήθεια.

Κράτα καλά στη δύσκολη την ώρα,
κράτα καλά στου φασισμού τη μπόρα,
σ’ έχει ο λαός οδηγητή.

Τη σκέψη αρμάτωσε με νου και γνώση,
την πείρα των παλιών κάνε μυστρί
κι από την ήττα κάνε να πυργώσει
νίκη περήφανη τρανή.

Κράτα καλά στη δύσκολη την ώρα.

 

 

arrow yellowΠερισσότερες VIDEO-σκέψεις...

  

  

Οδηγητής

 

 

arrow yellowΠερισσότερες VIDEO-σκέψεις...

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Οδηγητής

 

 

arrow yellowΠερισσότερες VIDEO-σκέψεις...

  

  

Οδηγητής

 

 

  

arrow yellowΠερισσότερες VIDEO-σκέψεις...

 

 

   

 

arrow yellowΠερισσότερες VIDEO-σκέψεις...

  

  

Οδηγητής

 

  

Video George Vidakis  Published on Feb 14, 2014

Η ΔΙΑΤΑΓΗ : Η αλληλογραφία θα διενεργείται εφ' απλού δελταρίου επί του οποίου θ' αναγράφονται ολίγαι λέξεις υπό την έννοιαν ότι ο αποστολεύς υγιαίνει .... - Στην Μνήμη του πατέρα του που "αναβαπτίστηκε" στον Νέο Παρθενώνα της Μακρονήσου: Α΄ Ειδικό Τάγμα Οπλιτών, ( ΑΕΤΟ )

Χαρακτικά και σχέδια του Γιώργου Φαρσακίδη, από το βίντεο « Μακρόνησος» του Φίλου Gladiator33111•

 

 

arrow yellowΠερισσότερες VIDEO-σκέψεις...

 

  

Τρία γράμματα μόνο φωτίζουν την ελληνική μας την γενιά
και μας δείχνουν φωτεινό τον δρόμο για να φέρουμε την λευτεριά

Είναι του αγώνα μας τα φώτα κι ο λαός τ' ακολουθεί πιστά
νέοι, γέροι όλοι μαζί φωνάζουν ζήτω ζήτω το ΕΑΜ

Το ΕΑΜ μας έσωσε απ' την πείνα, θα μας σώσει πάλι απ' την σκλαβιά
κι έχει πρόγραμμα λαοκρατία, ζήτω ζήτω ζήτω το ΕΑΜ

Έχει ενώσει όλον τον λαό μας, κι έχει την ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ
κι έχει πρόγραμμα λαοκρατία, ζήτω ζήτω ζήτω το ΕΑΜ.

 Γράφει η Κατερίνα Σ.

    Στη Γερμανοκρατούμενη Αθήνα του 1941, όπου "όλα τα 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά", με την πείνα και τις αρρώστιες να γεμίζουν κουφάρια τους δρόμους και με σκελετωμένους ανθρώπους με σβησμένα από την εξάντληση μάτια να ψάχνουν για τροφή στα λιγοστά σκουπίδια, συντελέστηκε ένα θαύμα.


    Ένα κόμμα, που έδινε κι έπαιρνε ζωή από την αστείρευτη σε δύναμη λαϊκή ψυχή, μπήκε μπροστάρης στον υπέρ πάντων αγώνα για την απολύτρωση του λαού απ την εξαθλίωση και την τυραννία. Το ΚΚΕ δημιουργώντας μια μικρή συμμαχία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας(ΣΚΕ), το κόμμα της Ένωσης Λαικής Δημοκρατίας(ΕΛΔ) και το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας(ΑΚΕ) σάλπισε εθνικό παλλαϊκό ξεσηκωμό για λευτεριά από τους ξένους και τους ντόπιους δυνάστες. Κι έδωσε όλες του τις δυνάμεις για να νικηθεί ο φόβος και η μοιρολατρία και να γίνει πίστη και απόφαση του κάθε Έλληνα, ότι η λευτεριά δεν χαρίζεται παρά καταχτιέται με αίμα και θυσίες. Και το πιο σπουδαίο απ όλα,ότι είναι μία και ενιαία, πράγμα που σημαίνει, ότι αν εκδιωχθεί μόνο ο εξωτερικός εχθρός και μείνει ο εσωτερικός, η λευτεριά για το λαό δεν ήρθε. Αλλαγή μόνο στον αφέντη έγινε.


    Η μέρα που πήρε σάρκα και οστά η πολιτική αυτή πρωτοβουλία και ιδρύθηκε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο ήταν η 27η του Σεπτέμβρη του 1941, εβδομήντα πέντε ακριβώς χρόνια πριν. Κάτω από τις σημαίες του συσπειρώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες με κορμό βασικό την εργατική τάξη σε κοινωνικοπολιτική συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού.


    Οι τύραννοι από την ημέρα εκείνη και μετά είχαν μπροστά τους να αντιμετωπίσουν έναν οργανωμένο, συντεταγμένο λαό, " ένα τείχος πραγματικό από στήθη φλογισμένα από τον έρωτα της λευτεριάς και αποφασισμένα για κάθε θυσία". Και ήταν αυτά τα τρία γράμματα που φώτισαν το δρόμο και καθοδήγησαν τον επαναστατημένο λαό στο έπος της αντίστασης.

                                                                                                    Κατερίνα Σ.

 

  

 

Για τη ζωή του είπε ο ίδιος παλιότερα: «Είναι μια ζωή, την οποία ποτέ δε θα ‘θελα ν’ αλλάξω. Όπως δεν άλλαξα και την πίστη μου κι ας απομυθοποιήθηκαν κάποια πράγματα. Το ιδανικό παρέμεινε το ίδιο. Ο Λένιν έλεγε ότι κομμουνιστής είναι εκείνος που συμβάλλει, ώστε να προωθηθούμε, έστω κι ένα βηματάκι, προς την επανάσταση. Ούτε μεγάλα λόγια, ούτε εξάρσεις. Απλώς, πρακτικά, να συμβάλεις με ένα μικρό λιθαράκι. Αυτό που μπορεί να προσφέρει ο καθένας. Για μένα οι ιδέες του σοσιαλισμού συνοψίζονται στη φράση “να ανθρωπέψει ο άνθρωπος”. Για μένα, θα υπάρχει πάντα η “Ιθάκη” μου, η ιδεολογία μου. Ποτέ δε θα ‘θελα να κάνω συμβιβασμό, να κάνω πίσω, να αρνηθώ. Αυτό ποτέ δε θα το κάνω».

 

arrow yellowΠερισσότερες VIDEO-σκέψεις...

  

  

Οδηγητής

 

 

arrow yellowΠερισσότερες VIDEO-σκέψεις...

 

 

 

 

 

 

 

  

  

Οδηγητής

 

 

ΚΑΤΙΟΥΣΑ

Οι μηλιές και οι αχλαδιές άνθισαν

Η ομίχλη έπλεε πάνω στο ποτάμι

Η Κατιούσα ξεπρόβαλε στην όχθη

την ψηλή και απόκρημνη

Περπατά τραγουδώντας ένα τραγούδι

για ένα γκρι της στέπας αετό

για την αληθινή της αγάπη

του οποίου τα γράμματα κρατά.

 

Ω, εσύ τραγούδι της κοπέλας

πήγαινε με το λαμπρό ήλιο

και φτάσε στον στρατιώτη μακρυά στα σύνορα

μαζί με τις ευχές της Κατιούσας

Ας θυμάται ένα απλό κορίτσι

και ας ακούσει πως αυτή τραγουδά

Ας φυλάει την πατρίδα

όπως η Κατιούσα φυλά την αγάπη τους.

 

Οι μηλιές και οι αχλαδιές άνθισαν

Η ομίχλη έπλεε πάνω στο ποτάμι

Η Κατιούσα ξεπρόβαλε στην όχθη

την ψηλή και απόκρημνη

 

 

arrow yellowΠερισσότερες VIDEO-σκέψεις...

  

  

Οδηγητής

 

  

 

  

 

 

 

arrow yellowΠερισσότερες VIDEO-σκέψεις...

  

  

Οδηγητής

 

 

 

arrow yellowΠερισσότερες VIDEO-σκέψεις...

  

  

Οδηγητής

 

  

 

 

  

Μαγικές και ανεπανάληπτες στιγμές αξιωθήκαμε να ζήσουμε μέσα στην αίθουσα της Κ Ε του ΚΚΕ

Ήταν η δύναμη της μεγάλης τέχνης ενωμένη με τη γιγάντια δύναμη της ηρωικής εκείνης εποχής, όπου ο άνθρωπος πίστεψε παράφορα στον εαυτό του κι έκανε την πρώτη του έφοδο στον ουρανό. Ο Σοστακόβιτς, παιδί του Λένιν και της επανάστασης, πρόσφερε την ιδιοφυΐα και το έργο του στο χτίσιμο της νέας κοινωνίας. Η αγαπημένη του Σοβιετική Πατρίδα πήρε πρώτη στις πλάτες της την ευθύνη να κάνει πραγματικότητα το φωτεινότερο όνειρο του ανθρώπου,

Το θάρρος του δεν κουράστηκε στιγμή, τη θέση του απλού παρατηρητή δεν την καταδέχτηκε ούτε κι όταν "ο δρόμος γέμισε λακκούβες και σχισμάδες". Ανέλαβε το μερτικό του κι έδωσε στο λαό του και στον παγκόσμιο πολιτισμό έργο συγκλονιστικό κι αθάνατο, μεγάλης καλλιτεχνικής πνοής, ικανό όχι μόνο να εμπνεύσει αλλά και να μετασχηματίσει συνειδήσεις και ζωές.

Τι κι αν η παγκόσμια αντίδραση και η υποκουλτούρα της βρωμιάς και της χυδαιότητας φοβισμένη από τη μεγαλοσύνη του συνθέτη κι ακόμα πιο πολύ απ τη μεγαλοσύνη των σοσιαλιστικών ιδεών και αξιών, που η μουσική του εξέπεμπε, βάλθηκε να μικρύνει το μπόι του ανθρώπου, να τον αποκόψει απ την πηγή που έπινε για να δημιουργήσει, να του παραχαράξει λόγια και συμπεριφορές, να αμαυρώσει την ευγενική, σεμνή και καθαρή εικόνα του στρατευμένου στη μεγάλη υπόθεση της οικοδόμησης του σοσιαλισμού καλλιτέχνη;

Η μουσική του αδιάψευστος καθρέφτης μιας άλλης αλήθειας, αυτής των τεράστιων κοινωνικών αγώνων της χώρας του και του λαού του για την εδραίωση μιας πρωτόφαντης κοινωνίας δικαιοσύνης, ισοτιμίας, ελευθερίας, σιγουριάς, ευτυχίας και προόδου για όλους. Της αλήθειας, που θέλει την τέχνη δύναμη ανυψωτική του ανθρώπου, καλλιέργειας της ευαισθησίας του, άσκησης και εμπλουτισμού των πιο λεπτών αισθητηρίων και κριτηρίων του, πλατέματος και βαθέματος του πνευματικού και ηθικού του κόσμου μέσα στα νέα πάντα ιστορικά δεδομένα που έφερε η μεγάλη ανατροπή της Οκτωβριανής επανάστασης.

Αυτές ήταν οι αλήθειες που υπηρέτησε ο μεγάλος συνθέτης με την πρωτοπόρα μουσική του, που μακριά από δόγματα κι απολιθωμένα σχήματα και καλούπια, αναζητώντας πάντα νέες μορφές, που να αντιστοιχούν στο καινούργιο που η εποχή του κυοφορούσε, δημιούργησε έργο αντάξιο του πνεύματος της ελευθερίας που νικά την ανάγκη και ετοιμάζει την επόμενη νικηφόρα έφοδο στον ουρανό. Αυτή που θα πραγματοποιηθεί κάτω απ΄ τους ήχους της ηρωικής εβδόμης συμφωνίας του.

 

arrow yellowΠερισσότερες VIDEO-σκέψεις...

 

 

 

  

arrow yellowΠερισσότερες VIDEO-σκέψεις...

 

 

 

 

 

 

VIDEO-DIOTI

Κώστα Βάρναλη

Οδηγητής

ΜουσικήΧρήστος Λεοντής

Τραγούδι: Χρήστος Λεοντής

 

 

 

 

 

arrow yellowΠερισσότερες VIDEO-σκέψεις...