dimitriou top banner 2019

 

 

 

Οι ήττες ανθρώπινες και αποδεκτές. Το να υψώνεις όμως λευκή σημαία σημαίνει πίστη στο αήττητο του εχθρού και αποδοχή της ήττας, ως κάτι αναπόδραστο και τετελεσμένο. Σημαίνει φόβο και κόπωση που οδηγεί νομοτελειακά στην παραίτηση, στην παράδοση, στην ανακωχή, στη διαπραγμάτευση του αδιαπραγμάτευτου της ελευθερίας. Η λευκή σημαία είναι η ταπείνωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η δουλική υποταγή στον κυρίαρχο και εξουσιαστή. Η συναίνεση στην κλοπή και ιδιοποίηση

eteleioti omixli dimitriou

ξένης δύναμης, που αποτελεί και την προϋπόθεση της ύπαρξης καταπιεστικών και εκμεταλλευτικών κοινωνικών σχέσεων.
Για την ασυμβίβαστη συνείδηση λευκή σημαία δεν υπάρχει.Η λευκή σημαία είναι από μόνη της η πραγματική, η ουσιαστική, η αληθινή ήττα.

        Η ιστορική διαδρομή του ανθρώπου στα δισεκατομμύρια χρόνια της εξέλιξής του δεν υπήρξε ποτέ ευθύγραμμη. Πάλη συνεχής για να γνωρίσει και να ελέγξει το περιβάλλον, στο οποίο έπρεπε να επιβιώσει μεταλλάσοντάς το από εχθρικό σε φιλικό. Αγώνας για να αντιμετωπίσει ενάντιες και εχθρικές δυνάμεις στο πλαίσιο των κοινωνικών αντιθέσεων και ταξικών συγκρούσεων που από τότε που μπήκε ο πρώτος πάσσαλος και δημιουργήθηκε η πρώτη ιδιοκτησία, αποτέλεσαν και την αιτία της κινητήριας δύναμης της ιστορίας.

       Σ αυτή τη χρονική ακολουθία που εμπεριέχει τη συνέχεια και την ασυνέχεια, το νομοτελειακά αναγκαίο και το νομοτελειακά τυχαίο, ο δρων άνθρωπος με συνεχή σκαμπανεβάσματα και παλινωδίες, εφορμήσεις και πισωγυρίσματα, νίκες και ήττες φτιάχνει το παρόν και το μέλλον του.

       Η ήττα αυτή καθαυτή ως αποτέλεσμα μιας αποτυχημένης προσπάθειας, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης πράξης και ως τέτοια ποτέ δε σηματοδοτεί ένα τέλος, μια απόλυτη καταστροφή.

       Ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες νικήθηκε. Οι Πέρσες όμως δε διαβήκαν τελικά και οι ελληνικές πόλεις δεν αλώθηκαν. Ο Σπάρτακος νικήθηκε από τις ρωμαικές λεγεώνες.Η δουλεία όμως δεν έμεινε αιώνια και το δουλοκτητικό σύστημα σάπισε κι έγινε παρελθόν. Ο Τζιορντάνο Μπρούνο κάηκε στο ικρίωμα καταδικασμένος σε θάνατο από την Ιερή Εξέταση μα ο θεολογικός θεοκρατικός Μεσαίωνας γκρεμίστηκε. Η κομμούνα βάφτηκε στο αίμα των υπερασπιστών της. Το 1917 όμως, το μεγαλύτερο απελευθερωτικό εγχείρημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, δεν άργησε να έρθει και η δημιουργία του πρώτου εργατικού κράτους στον κόσμο πρόλαβε και έκανε αυτονόητη πραγματικότητα τα όνειρα των απανταχού της γης αδικημένων. Η χιτλερική προέλαση στα πρώτα χρόνια γινότανε ακάθεκτη, το τέρας του φασισμού όμως λαβώθηκε στην καρδιά του, όταν η κόκκινη σημαία υψώθηκε στο Ράιχσταγκ.
"Η κάθε νίκη, λέει ο ποιητής, από χιλιάδες ήττες είναι καμωμένη". Όταν η θέληση παραμένει ελεύθερη και η συνείδηση ορθή, ήττα δεν υπάρχει. Μόνο όταν η άλωση είναι εσωτερική και ο αγώνας φαίνεται μάταιος και δίχως νόημα, μόνο τότε η ήττα έρχεται ως αναπόφευκτη και η λευκή σημαία υψώνεται ως η μόνη λύση.

       Και δικαίως ο Αλεξανδρινός οικτίρει και συγχρόνως λοιδορεί:
"Και τί φρικτή η μέρα που ενδίδεις. Η μέρα που αφέθηκες κι ενδίδεις! "

 

Μπορείτε να σχολιάσετε...


Security code
Ανανέωση