texni top banner 2019


 

Αντώνη Δημητρίου

        Έτσι συμβαίνει με τα μεγάλα έργα τέχνης. Τα κοιτάζεις μια, τα κοιτάζεις δυο κι όσο περισσότερο τα κοιτάζεις, τόσο τα μάτια σου δε λένε να ξεκολλήσουν από πάνω τους. Τα μάτια κόβουν αμέριμνα βόλτες μέσα στις χρωματικές αρμονίες των λουλουδιών του Γιώργη Βαρλάμου.

varlamos ImgL

Βόλτες αγάπης για τη φύση, τη ζωή, την ομορφιά, την αρμονία. Κι αν είμαστε από τους τυχερούς που διαθέτουν ένα αντίγραφο, τότε περνούν οι μέρες, περνούν τα χρόνια και τα μάτια μας δε λένε να κουραστούν από αυτό το σεργιάνι. Δε λένε να χορτάσουν αυτές τις αμέριμνες ξεκούραστες διαδρομές μέσα στα χρώματα, στα ντροπαλά πράσινα, τα παθιασμένα βαθυκόκκινα, τα δροσερά ροζ και τα ξωτικά μαβιά, που όλα καθώς ξεπροβάλλουν χαρούμενα μέσα από τη σκιά αστράφτουν στο φως και μας μαγεύουν.

        «Έζησα ζωή σαν ένας από τους ευτυχέστερους ανθρώπους κι αυτό χάρη στην τέχνη» έλεγε ο Γιώργης Βαρλάμος. Τι να σημαίνει όμως αυτό; Για ποιου είδους ευτυχία μπορεί να μιλάει κάποιος, που έζησε τα φοιτητικά του χρόνια στη Σχολή Καλών Τεχνών μέσα στη μαύρη κατοχή; Η τέχνη και αγώνας γι αυτόν ήταν ένα. Ο Βαρλάμος από νωρίς οργανώθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, και στάθηκε μέχρι το θάνατό του αδιαπραγμάτευτος αγωνιστής στο πλευρό του λαού του. Η ομορφιά που έκρυβε η ψυχή του εκφράζεται με τα λουλούδια του που καταφάσκουν με την ομορφιά τους την ίδια τη ζωή. Ναι, η ζωή είναι όμορφη, η φύση είναι ανεξάντλητη , πανέμορφη. Άσκημη κάνουν τη ζωή οι δυνάστες του λαού, οι εκμεταλλευτές του, αυτοί που ωθούν το λαό να μη μπορεί να διακρίνει τίποτα πέρα από τα βάσανά του, να μη μπορεί να σηκώσει το κεφάλι του όπως κάνει η μαργαρίτα που καλημερίζει το φως. Να μη μπορεί να ερωτευτεί όπως οι κόκκινες παπαρούνες, τα αγκαλιασμένα κυκλάμινα, τα ονειρικά χωνάκια. Ανακαλύπτει ο Γιώργης Βαρλάμος αυτή την ομορφιά της φύσης και νοιώθει ευτυχισμένος όταν με πάθος καταφέρνει να τη βροντοφωνάξει με τη στεντόρεια φωνή της εικαστικής του δύναμης απ΄ άκρη σ΄ άκρη σ' όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

        Ρίχνοντας μια επιπόλαιη μόνο ματιά στα αγριολούλουδα του Βαρλάμου θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί: “έ, ωραία φαίνονται, αλλά τι σπουδαίο υπάρχει στα αγριολούλουδα του Βαρλάμου; Τι είναι αυτό που τα κάνει να ξεχωρίζουν;” Ας πλησιάσουμε λίγο κι ας σταθούμε προσεκτικά απέναντί τους. Θα αντιληφθούμε πριν απ' όλα, ότι δεν “αντιγράφει” τη φύση αλλά τη μελετά και την αναπλάθει με το δικό του μοναδικό τρόπο, κι όπως έχει γραφτεί, με τη δική του “φιλοσοφία των λουλουδιών”. Η φιλοσοφία αυτή δεν είναι παρά η φιλοσοφία της ζωγραφικής ενός εραστή της ομορφιάς και της αλήθειας, που ξέρει να τη διακρίνει, να τη μελετά και να την εκφράζει με απέριττο τρόπο. Χωρίς να νοιώσει την ανάγκη να ενταχθεί σε κάποια από τις “σχολές” και τα μοντέρνα εικαστικά “κινήματα”, μαέστρος των σχημάτων, των χρωματικών αρμονιών, βαθύς γνώστης της διαρκούς πάλης των τόνων συνθέτει αδιάκοπα και συνειδητά. Ρίχνει στην ομίχλη και στο σκοτάδι τα επουσιώδη, αναδεικνύει τα κεφαλάκια των λουλουδιών, αυτούς τους πανέμορφους πρωταγωνιστές του, τους δίνει φωνή και καλεί εμάς να τα δούμε και με τα δικά του μάτια να τα ερωτευθούμε για τους λόγους που κι εκείνος τα ερωτεύτηκε. Τα αγριολούλουδά του μοσχοβολούν και μας χαρίζουν λίγες σταγόνες από την ευτυχία που εκείνος ένοιωθε δημιουργώντας τα.

        Στης ασκήμιας τον καιρό, μέσα στην ερημιά του μάρκετινγκ και του life style τα αγριολούλουδα του Βαρλάμου με υψωμένα τα κεφαλάκια τους διαδηλώνουν ακούραστα. Κι εμείς, όσο πιο σιωπηλά περιδιαβαίνουμε ανάμεσα τους, τόσο πιο καθαρά θα ακούσουμε την ποίησή τους: “Αν δεν είμαστε εμείς η ζωή, τότε δεν υπάρχει ζωή. Κι εμείς υπάρχουμε διότι εσείς μας ερωτευτήκατε”.

Μπορείτε να σχολιάσετε...


Security code
Ανανέωση