texni top banner 2019


 

Όταν η προσπάθεια συναντήσει το ευτυχές αποτέλεσμα και η ανάγκη του δοσίματος αγκαλιάσει τη χαρά της αποδοχής, τότε αυτό που σήμερα μειωτικά θεωρείται ερασιτεχνικό ξαναβρίσκει την αρχική του αγαθή έννοια

(<έραμαι=ερωτεύομαι), δηλαδή της δημιουργίας που έχει μοναδικό της κίνητρο την αγάπη για δημιουργία.

ektos4 ImgL

Αυτό ακριβώς ισχύει για τη γνωστή κι αγαπημένη θεατρική σκηνή “Εκτός Σχεδίου,” που για 13η χρονιά στο θεατράκι της στο Καματερό, συνεχίζει να κάνει θέατρο από αγάπη και όχι μόνο για να περνάει ευχάριστα η ώρα του κοινού, αλλά θέατρο για αγωγή ψυχής και διδαχή. Θέατρο που να προσφέρει μόρφωση, παιδεία, καλλιέργεια και πάνω απ΄ όλα δύναμη “για μάχη και για ζωή”. Θέατρο, που να δίνει ένα χεράκι για να γίνουμε οι άνθρωποι που αγαπάμε και θέλουμε να είμαστε.
        Οι άνθρωποι της θεατρικής ομάδας, που καταθέτουν χρόνο και ψυχή για το σκοπό αυτό, μας μιλάνε από καρδιάς γι αυτό που είναι κι αυτό που κάνουν. “Όντας αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας βιώνουμε την ολοένα και αυξανόμενη διάλυση βασικών κοινωνικών αγαθών μεταξύ των οποίων και ο πολιτισμός. Σε μια εποχή, που η εμπορευματοποίηση στερεί από την τέχνη τη δυνατότητα να εκφράζει την κοινωνική συνείδηση και να είναι μέσο επικοινωνίας και το σύστημα θέλει τους πολίτες απλούς καταναλωτές εμείς αντιδρούμε, αντιστεκόμαστε. Επιλέγουμε να τους θέλουμε δίπλα μας δημιουργούς σκεπτόμενους και με κριτικό πνεύμα. Με αυτό το στόχο επιλέγουμε τα θεατρικά μας έργα και μέσα από δυσκολίες, υπομονή και επιμονή, πάθος και μεράκι συνεχίζουμε κάθε χρόνο να σας τα παρουσιάζουμε. Για φέτος επιλέξαμε να ανεβάσουμε μια παράσταση από δραματοποιημένα διηγήματα του Άντον Τσέχωφ και του Αζίζ Νεσίν, τις Μικρές Ανθρώπινες Ιστορίες. Εκρηκτικό μείγμα σχέσεων ανθρώπινων χαρακτήρων και αντικρουόμενων συμφερόντων μέσα σε μια κοινωνία για γέλια και για κλάματα.”

Τσέχωφ: Αυτός που άλλαξε το Θέατρο

        Παρακολουθώντας τις “ Μικρές Ανθρώπινες Ιστορίες” νοιώθουμε πραγματικά την ανάγκη να τους ευχαριστήσουμε, που φέτος ανέλαβαν να μας ξαναθυμίσουν μέσα από τα μικρά διαμαντάκια που επέλεξαν, τον μεγάλο κι αγαπημένο Τσέχωφ, τον άνθρωπο που άλλαξε το θέατρο. Που αρνήθηκε το εύκολο, το παλιό και το καθιερωμένο και αναζήτησε τους “νέους τρόπους”. “Χρειαζόμαστε, έλεγε, νέους τρόπους έκφρασης κι αν δεν μπορούμε να τους δημιουργήσουμε, καλύτερα να μην κάνουμε τίποτα”. Και πράγματι τους έψαξε και τους βρήκε. Αναφέροντας κάποια από τα χαρακτηριστικά του Τσεχωφικού θεάτρου θα σημειώσουμε ότι ο μύθος στα έργα του Τσέχωφ είναι απλός. Παρακολουθεί την πραγματικότητα της ζωής όχι μόνο μέσα από τις κορυφώσεις και τα εξαιρετικά της περιστατικά, από τις εκρήξεις και τις αβύσσους της αλλά από την καθημερινότητά της. Η δράση δεν είναι εξωτερική, δεν έρχεται από γεγονότα που συμβαίνουν αλλά περνάει μέσα από την εσωτερική ζωή των προσώπων, καθώς αυτά βιώνουν τις διάφορες καταστάσεις χωρίς δραματικές εξάρσεις και ακραίες εκδηλώσεις. Παρακολουθούμε τους χαρακτήρες του μάταια να αγωνίζονται να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και αντί για διαλόγους να κάνουν παράλληλους, ασύμπτωτους μονολόγους. Κεντρικό δραματικό θέμα στα περισσότερα έργα του Τσέχωφ είναι η εναγώνια αναζήτηση του νοήματος της ζωής, που συνήθως μένει αδικαίωτη, αφού η ροή του χρόνου και η συνακόλουθη φθορά του κάνουν το νόημα αυτό φευγαλέο κι άπιαστο.        

        Ένα από τα κύρια γνωρίσματα της Τσεχωφικής δραματουργίας είναι η ανυπαρξία διαχωριστικών γραμμών μεταξύ του δραματικού και του κωμικού με αποτέλεσμα ο θεατής να μην καταλαβαίνει αν ο συγγραφέας σοβαρολογεί, ειρωνεύεται ή σατιρίζει, να μπερδεύεται συναισθηματικά και μην ξέρει αν πρέπει να γελάσει ή να συγκινηθεί, πράγμα που δημιουργεί και μια ιδιαίτερη δυσκολία στο σκηνοθετικό ανέβασμα των έργων επί σκηνής.

Ξεκαθαρίζοντας την ψυχή από τη σκόνη της καθημερινότητας

        Κάθε μια από τις Μικρές Ανθρώπινες Ιστορίες, μας ανοίγει ένα παραθυράκι για να δούμε και να γνωρίσουμε κάτι από την ανθρώπινη ουσία, από τον εαυτό μας και όλες μαζί συνθέτουν ένα παζλ, μια ανθρώπινη τοιχογραφία, που καταγράφει, φωτίζει, αναδημιουργεί το είδωλο μιας κοινωνίας και μιας εποχής. “Οι άνθρωποι δεν προσέχουν αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι όταν είναι ευτυχισμένοι,” έλεγε ο Τσέχωφ. Και το καλό θέατρο, “που καθαρίζει την ψυχή από τη σκόνη της καθημερινότητας” λειτουργεί σαν εφαλτήριο δίνοντας στο μυαλό την ώθηση για τα ψηλά, για να κάνει τον άνθρωπο ευτυχισμένο έτσι, που να μη νοιάζεται αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι, άνθρωπο ικανό για ν' αλλάξει τη ζωή την ίδια, κι από χειμώνα να την κάνει καλοκαίρι.
Αξίζει να παρακολουθήσουμε την εξαιρετική παράσταση της θεατρικής σκηνής “Εκτός Σχεδίου” στο Γεραβουνό Καματερού, Θεοτόκου 33.
Ελεύθερη είσοδος κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 8.30μμ

Μπορείτε να σχολιάσετε...


Security code
Ανανέωση