xylini3 epimorfosi3  keimena 3 
 “Ξύλινη” ονομάζουμε συνήθως υποτιμητικά τη γλώσσα, που περιλαμβάνει λέξεις που δεν καταλαβαίνουμε, ή που δεν θέλουμε να καταλάβουμε. Αρκετές φορές πρόκειται για επιστημονικούς όρους που ποτέ σε διδαχθήκαμε, ή τους διδαχθήκαμε λαθεμένα. Οι επεξηγήσεις έίναι κατά το δυνατόν εκλαϊκευμένες. Η γνώση είναι απέραντη και αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα. Αυτά που διδαχθήκαμε ενδέχεται να μην είναι σωστά. Σίγουρα όμως είναι ελλειπή. Υπάρχουν παλιά βιβλία-φάροι της γνώσης. Υπάρχουν καινούργια βιβλία που φωτίζουν θέματα που παρέμεναν θωλά ή σκοτεινά μέχρι σήμερα. Βοηθείστε για τη συμπλήρωση των προτάσεών μας  Ακόμη και τα ζητήματα που απασχολούν τον άνθρωπο και φαίνονται απλά κατά βάση είναι περίπλοκα. Αυτό συμβαίνει διότι από την εμφάνιση της ζωής στη γη τα πάντα εξελίσσονται Η ολοκλήρωση της γνώσης απαιτεί συχνά να φωτιστούμε από εργασίες άλλων που έχουν ασχοληθεί σοβαρά με αυτά τα ζητήματα. Δημοσιεύ-ουμε σε μορφή pdf μερικά από αυτά.
   
     

ban-epimorfosi

 

 Οι ηλικιωμένοι θυμούνται ότι πριν τις ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην ΕΣΣΔ και στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μεγάλα Ευρωπαϊκά Κομμουνιστικά κόμματα, όπως αυτά της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας είχαν εκλογικά ποσοστά που έφταναν και το 30%. Εμφανίζονταν σαν κόμματα “εξουσίας” και στήριζαν την πολιτική τους σε μια αναθεωρημένη αντίληψη του μαρξισμού, που ονομαζόταν Ευρωκομμουνισμός. Καθένα από τα κόμματα αυτά επεδίωξαν να κατακτήσουν την κυβερνητική εξουσία, κάτω από τις σημαίες ενός σοσιαλισμού “με εθνικά χρώματα”, με “ανθρώπινο πρόσωπο” και άλλες ελκυστικές, αταξικές φρασεολογίες. Χαρακτηρίζονται στον ένα ή τον άλλο βαθμό από αντισοβιετισμό, που από τη μια μεριά ανέβαζε τα εκλογικά ποσοστά τους και από την άλλη κυριολεκτικά τα κατέτρωγε από μέσα σα σαράκι.

Τα μεγάλα αυτά κόμματα έχουν μικρή πραγματική δύναμη και επιρροή σήμερα. Κάποια από αυτά έχουν ενσωματώσει στην ιδεολογία τους τις σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις και ρίχνουν νερό στο αυλάκι της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η νέα γενιά σήμερα, που δεν έζησε τις ιδεολογικές αντιπαραθέσεις εκείνης της εποχής έχει ακριβώς το ίδιο ερώτημα με τους ηλικιωμένους: Γιατί σχεδόν διαλύθηκαν αυτά τα μεγάλα κομμουνιστικά κόμματα; που ήταν πιο “πλατιά”, που η φρασεολογία τους δε θύμιζε “ξύλινη γλώσσα”, που στον ένα ή τον άλλο βαθμό ήταν περισσότερο “αποδεκτά” σε σχέση με τα “δογματικά” κομμουνιστικά κόμματα, όπως θεωρούνταν τότε άλλα κομμουνιστικά κόμματα όπως το ΚΚΕ, το ΚΚ Πορτογαλίας κ.ά;

Τόσο οι μεγάλοι όσο και οι νέοι αξίζει να διαβάσουν το βιβλίο αυτό. Θα κερδίσουν.

Θα πάρουν τεκμηριωμένες απαντήσεις μέσα από την ιστορική-ιδεολογική αναδρομή που κάνει ο συγγραφέας. Θα μπορέσουν να κατανοήσουν τη σημερινή ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις δυσκολίες συγκρότησης ενός ενιαίου κομμουνιστικού μετώπου. Τέλος θα συνειδητοποιήσουν τον καταστροφικό ρόλο που παίζουν οι σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις μέσα στα κομμουνιστικά κόμματα και τον αντιδραστικό ρόλο τους σαν εφεδρείες του καπιταλιστικού συστήματος.

 

 

Συγραφέας: ΣΚΟΛΑΡΙΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

Τίτλος: «ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ»: Θεωρία και στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου

Έτος έκδοσης: 2015

ISBN: 978-960-451-199-0

17x24 εκ.,          392 σελίδες

Έκδοση ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ www.sep.gr

 

 

Μπορείτε να σχολιάσετε...


Security code
Ανανέωση