ban-epimorfosi

 

Είναι φορές, που ένα βιβλίο είναι πιο σημαντικό από όσο δείχνει ο τίτλος του. Απαντά σε ερωτήματα που δε φαντάζεται κανείς ότι μπορεί να απαντήσει. Ο Ι. Μάισκι αφηγείται τα γεγονότα που έζησε ο ίδιος σαν πρέσβης της ΕΣΣΔ στην Αγγλία λίγα χρόνια πριν ξεσπάσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.

70 χρόνια μετά, μας βοηθάει να μπούμε στον πυρήνα των σημερινών καυτών πολιτικών προβλημάτων και να καταλάβουμε καλύτερα αυτά που διαδραματίζονται και στη διεθνή σκηνή και στη χώρα μας.

Η Αποκάλυψη της ιστορικής αλήθειας

Ο Μάισκι απαντά χωρίς περιστροφές αν θα μπορούσε να αποφευχθεί ένας τόσο καταστροφικός, όπως ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ποιος φταίει που δεν δημιουργήθηκε έγκαιρα μια αντιφασιστική συμμαχία; Ο Χίτλερ θα διακινδύνευε ένα πόλεμο αν ήξερε ότι θα μπορούσε να το χάσει; Ποιοι τον βοήθησαν να μεθοδεύσει την επίθεσή του και με ποιο τρόπο;

Οδηγός για τις Σημερινές μας επιλογές.

Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στη δύνη μιας μεγάλης κρίσης. Η άρχουσα τάξη διαπραγματεύεται με “συμμάχους”, όπως η ΕΕ, το ΔΝΤ, η Τουρκία, κ.ά. Οπωσδήποτε οι σημερινές συνθήκες, οι διαπραγματευτές και το αντικείμενο είναι τελείως διαφορετικά. Όμως, όπως και τότε, τα συμφέροντα, είτε λέγονται “χρέος” είτε ΑΟΖ, είτε μειονοτικά είναι κατά βάθος οικονομικά.

Ο πόλεμος συμφερόντων των διαφόρων τμημάτων του διεθνούς κεφαλαίου κάνουν πιθανή την πολεμική σύρραξη ανάμεσα στις μεγαλύτερες σύμμαχες χώρες της ΕΕ. Η Ελλάδα βρίσκεται άμεσα εγκλωβισμένη σ' αυτή την αντιπαράθεση. Όλες οι αποφάσεις που παίρνονται η μία πίσω από την άλλη είναι εις βάρος του Ελληνικού λαού. Γιατί δεν θα μπορούσε κάποιος “ικανός” διαπραγματευτής, που έχει το δίκιο με το μέρος του να τα καταφέρει;

Πως διαβάζονται οι Διπλωματικές εκφράσεις.

Κάτι κρύβεται πίσω από τις “διπλωματικές” εκφράσεις των οικονομικών ειδήσεων, των συνομιλιών με τους Ευρωπαϊκούς εταίρους και των μνημονίων -είτε λέγονται μνημόνια είτε τα βαφτίζουν αλλιώς. Καταφατικές εκφράσεις μπορεί στην ουσία να σημαίνουν κατηγορηματική άρνηση και το αντίθετο. Πως συμβαίνει αυτό;

Τι κρύβεται πίσω από την “ανακούφιση” για την έναρξη κάποιων διαπραγματεύσεων, τους πανηγυρισμούς για τις “νίκες” και την κατάθλιψη για τις “ήττες” της ελληνικής διπλωματίας΄;

Ο Μάισκι αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο μας βοηθάει να “διαβάζουμε”, να μεταφράζουμε, να αποκρυπτογραφούμε και να εκτιμούμε σωστά αυτά που μας σερβίρονται επίσημα και ανεπίσημα.

Πόση σημασία έχει το “μπόι” ενός πολιτικού

Αποδεικνύεται ότι αστοί πολιτικοί δεν λειτουργούν μόνο σαν απλοί εντολοδόχοι για την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου. Οι αποφάσεις τους κινούνται συχνά μόνο από το ταξικό τους μίσος ή και από την αδυναμία τους να εκτιμήσουν σωστά τα γεγονότα τις συνέπειες των ενεργειών τους.

Οι αστοί πολιτικοί δεν είναι ηλίθιοι, αλλά η πολιτική τους μπορεί να είναι ηλίθια και καταστροφική. Γι αυτό είναι απαραίτητο για μας να “ζυγίζουμε” σωστά και τους πολιτικούς και τις πολιτικές τους.

Η αξιοπιστία και η ποιότητα του περιεχομένου

Οπωσδήποτε η αξία ενός ντοκουμέντου, που έχει την αξίωση να φωτίσει μια τόσο δραματική ιστορική περίοδο συνδέεται με το ρόλο του ίδιου του συγγραφέα στα γεγονότα. Ο Μάισκι σαν διπλωμάτης με μεγάλο κύρος έλαβε μέρος στις εργασίες των σημαντικότερων διαπραγματεύσεων στην Κριμαία και το Πότσνταμ, που έκριναν την μεταπολεμική πορεία. Είναι επομένως σε θέση να αποκαλύπτει τι κρύβεται πίσω από τις “προθέσεις”, τις αποφάσεις και τις ενέργειες αυτών που χειρίζονται τις τύχες του κόσμου.

Γραμμένο απλά, αφηγηματικά, με τρόπο που να μπορεί κανείς κυριολεκτικά να το ρουφάει απ΄ την αρχή ως το τέλος, είναι ένα βιβλίο που έχουμε ανάγκη.

 

Έκδοση: Σύγχρονη Εποχή. 2014 Ιστοσελίδα: www.sep.gr

 

Μπορείτε να σχολιάσετε...


Security code
Ανανέωση