xylini3 epimorfosi3  keimena 3 
 “Ξύλινη” ονομάζουμε συνήθως υποτιμητικά τη γλώσσα, που περιλαμβάνει λέξεις που δεν καταλαβαίνουμε, ή που δεν θέλουμε να καταλάβουμε. Αρκετές φορές πρόκειται για επιστημονικούς όρους που ποτέ σε διδαχθήκαμε, ή τους διδαχθήκαμε λαθεμένα. Οι επεξηγήσεις έίναι κατά το δυνατόν εκλαϊκευμένες. Η γνώση είναι απέραντη και αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα. Αυτά που διδαχθήκαμε ενδέχεται να μην είναι σωστά. Σίγουρα όμως είναι ελλειπή. Υπάρχουν παλιά βιβλία-φάροι της γνώσης. Υπάρχουν καινούργια βιβλία που φωτίζουν θέματα που παρέμεναν θωλά ή σκοτεινά μέχρι σήμερα. Βοηθείστε για τη συμπλήρωση των προτάσεών μας  Ακόμη και τα ζητήματα που απασχολούν τον άνθρωπο και φαίνονται απλά κατά βάση είναι περίπλοκα. Αυτό συμβαίνει διότι από την εμφάνιση της ζωής στη γη τα πάντα εξελίσσονται Η ολοκλήρωση της γνώσης απαιτεί συχνά να φωτιστούμε από εργασίες άλλων που έχουν ασχοληθεί σοβαρά με αυτά τα ζητήματα. Δημοσιεύ-ουμε σε μορφή pdf μερικά από αυτά.
   
     

ban-epimorfosi

 

Υπάρχουν πολλά βιβλία και δημοσιεύματα για το Δεκέμβρη του '44. Η μελέτη αυτή δεν αποτελεί μια ακόμη καταγραφή των ιστορικών γεγονότων Τα κείμενά του ρίχνουν νέο φως στα γεγονότα της μεγάλης εκείνης ιστορικής ταξικής αναμέτρησης, που αποτελεί μοναδική εμπειρία στη μεταπολεμική Ευρώπη.

Ο Δεκέμβρης του '44 δεν ήταν το πρώτο “επεισόδιο” μιας ένοπλης αναμέτρησης, που κερδήθηκε από τη μια “πλευρά”. Δεν διαβάζεται σαν αντιπαράθεση δύο “απόψεων” από τις οποίες ο αναγνώστης θα βγάλει ένα μέσο όρο, θα κάνει μια σούμα και θα διαλέξει ποια πλευρά “τα λέει καλύτερα”.

Μέσα από τα κείμενα αποδεικνύεται ότι η κρίσιμη σύγκρουση που κράτησε 33 μέρες προετοιμαζόταν από τις δυνάμεις της Ελληνικής άρχουσας τάξη, από την αρχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Βασιλόφρονες και αντιβασιλικοί, φιλοάγγλοι, φιλογάλλοι και φιλογερμανοί, παρά τις επιμέρους διαφορές τους σε συνεργασία με τους Βρετανούς ένα πράγμα είχαν στο νου τους: Τη συνέχιση της προπολεμικής ταξικής κυριαρχίας τους και μεταπολεμικά, με το τσάκισμα με όλα τα μέσα κάθε λαϊκής αντίστασης.

Από την πλευρά του ο λαός μετά την εθνική του απελευθέρωση πόσο έτοιμος ήταν για την κοινωνική του απελευθέρωση; Ποιοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι που τον οδήγησαν στην ήττα; Πόσο βάρυναν οι αυταπάτες που είχαν δημιουργηθεί σε διεθνές επίπεδο; Ποιο είναι το ειδικό βάρος κάθε συμβιβαστικής επιλογής;

Ιδιαίτερα σήμερα μετά την αντεπανάσταση του 1990-91, που πισωγύρισε δραματικά την πάλη όλων των λαών, η ιστορία απαιτεί νέα βαθύτερη ανάγνωση, με επιστημονική μεθοδολογία, σαν κομμάτι της πορείας για την αλλαγή του κόσμου. Σήμερα δεν μπορεί να αγνοηθεί αυτή η νέα παγκόσμια εμπειρία και να μη χρησιμοποιηθεί το νέο επίπεδο ωρίμανσης του κινήματος.

Γι αυτό το λόγο τα κείμενα που περιλαμβάνονται κάνουν τη συμβολή του βιβλίου αυτού καθοριστική για τη βαθύτερη μελέτη της μεγάλης εκείνης μεταπολεμικής περιόδου της Ελληνικής ιστορίας.

Κάτω από το νέο φως της συλλογικής αυτής μελέτης ο ηρωικός Δεκέμβρης του '44 εκτός από τη μεγάλη αξία που έχει για τους σημερινούς λαϊκούς αγώνες, αποκτά παγκόσμια ιστορική σημασία

 

Εκδόσεις: Σύγχρονη Εποχή www.sep.gr   2014

Συλλογικό - Επιμέλεια Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ

17x24 εκ. 312 σελ. 

 

Μπορείτε να σχολιάσετε...


Security code
Ανανέωση