provlimatismoi top banner 2019

Κάθε τόσο κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με εντυπωσιακούς τίτλους διαμαρτυρίες διαφόρων Φιλελλήνων που αφορούν τη συνεχιζόμενη πτώχευση του λαού της Ελλάδας.

Οι δηλώσεις που κάνει ο γνωστός Αμερικανός φιλόσοφος, αναρχοσυνδικαλιστής και πολιτικός ακτιβιστής Νόαμ Τσόμσκι προβάλλονται με ιδιαίτερη έμφαση. Πρόσφατα κατήγγειλε ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από ΔΝΤ και ΕΕ με σκοπό την καταστροφή της Ελλάδας.Πρόθεση της Ευρώπης είναι να συντρίψει παντελώς την Ελλάδα.... Η Ελλάδα δεν έχει τα αναγκαία έσοδα για να αποπληρώσει τα δάνεια και την αναγκάζουν να πληρώσει με την περιουσία της, ενώ σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, κανένα κυρίαρχο κράτος δεν μπορεί να στερηθεί την περιουσία του.“ Ο Τσόμσκι επιτίθεται ενάντια στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ και τους οίκους αξιολόγησης, που όπως τονίζει συμπληρώνουν ιδανικά το “γκανγκστερικό σύστημα”. Οι καταγγελίες του έχουν βάση. Το ζητούμενο είναι

  • Ποιος είναι ο πραγματικός ένοχος για το έγκλημα,

  • Αν το έγκλημα συντελείται μόνο στην Ελλάδα, και

  • Με ποιο τρόπο μπορεί να εξοντωθεί ο εγκληματίας.

Τι φταίει κατά τον Ν. Τσόμσκι;

Κατά τον Τσόμσκι “όλα σήμερα υποτάσσονται στη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών” και η Ελλάδα “έχει μπει σε ένα παιχνίδι υπερβολικής σπατάλης για όπλα και αυτό έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη χώρα, αφού ο προϋπολογισμός για τους εξοπλισμούς είναι πολύ μεγαλύτερος από όσο θα μπορούσε να αντέξει η οικονομία της”. Φταίει με δυο λόγια αυτό που υποστηρίζει και ο Α. Τσίπρας: Ο νεοφιλελευθερισμός. Ενοχοποιεί δηλαδή

  • Την πολιτική που εφαρμόζουν οι τράπεζες και όχι το ίδιο το τραπεζικό σύστημα στον καπιταλισμό.

  • Τις υπερβολικές δαπάνες για αγορά όπλων και όχι την ίδια την αγορά όπλων.

  • Καταγγέλλει το γκανγκστερικό σύστημα ΕΚΤ, ΔΝΤ και οίκων αξιολόγησης και όχι το καπιταλιστικό σύστημα που δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς να χρησιμοποιεί αυτά τα γκανγκστερικά συστήματα.

Αντί να καταγγέλλεται ο ένοχος καταγγέλλεται η σκιά του.

Ο Μπέρτολ Μπρεχτ λέει: “Τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυση μιας τράπεζας.” Ένας ληστής αρπάζει εφάπαξ κάποια χρήματα, ενώ το τραπεζικό σύστημα ληστεύει συνεχώς και με νόμιμο τρόπο ένα μέρος από το μόχθο του λαού.

Με άλλα λόγια πρέπει να καταλάβουμε καλά, πως δεν πρέπει να κυνηγάμε τη τη μια ή την άλλη μορφή της πολιτικής που εφαρμόζεται στον καπιταλισμό αλλά τον ίδιο τον καπιταλισμό. Οι πολιτικές εναλλάσσονται. Ο βαθμός εκμετάλλευσης μπορεί σε κάποια περίοδο να είναι λίγο μικρότερος ή μεγαλύτερος, αλλά η ίδια η εκμετάλλευση παραμένει.

Δεν είναι οι υπερβολικές πολεμικές δαπάνες που φταίνε για τη δυστυχία των ανθρώπων, αλλά αυτοί που κατέχουν τις πολεμικές βιομηχανίες.

Η ΕΚΤ, το ΔΝΤ, οι Οίκοι αξιολόγησης και οι άλλοι καπιταλιστικοί μηχανισμοί εφαρμόζουν πότε περισσότερο και πότε λιγότερη σκληρή πολιτική. Αυτό εξαρτάται από τις ανάγκες τους και από τη λαϊκή αντίσταση που αντιμετωπίζουν. Ο ληστρικός χαρακτήρας της πολιτικής τους δεν αλλάζει.

Κάνουν καλό ή κακό οι διαμαρτυρίες των φιλελλήνων;

Φυσικά, δεν είναι κακό να καταγγέλλεται η ληστεία. Κακό όμως είναι να προσφέρεται σαν συνταγή η αλλαγή του βαθμού και του τρόπου ληστείας του λαού.

Ακόμη και όταν καταγγέλλεται από τους Φιλέλληνες με το όνομά του ο ίδιος καπιταλισμός, η συνταγή που προτείνουν είναι το φτιασίδωμά του και όχι η ανατροπή του. Είτε το επιδιώκουν είτε όχι αυτές οι συνταγές αποπροσανατολίζουν το λαό, τον οδηγούν σε αδιέξοδα μονοπάτια, δημιουργούν την αυταπάτη ότι ο καπιταλισμός μπορεί να γίνει ανθρώπινος.

Αυτή είναι η σημαντική υπηρεσία, που προσφέρουν στον καπιταλισμό για να συνεχίσει ανενόχλητος την εγκληματική πολιτική του.

Comments are now closed for this entry