provlimatismoi top banner 2019

Τα πανηγύρια και τα μνημόσυνα τέλειωσαν.

Οι “νικητές” πανηγύρισαν την εκλογική τους νίκη. Γιατί όμως πανηγύριζαν; Δεν ήξεραν ότι το Μνημόνιο Τσίπρα θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την επομένη των εκλογών; Το ήξεραν και μάλιστα πολύ καλά. Τότε γιατί πανηγύριζαν;

Στη μεγάλη τους πλειοψηφία ελπίζανε ότι τα αντιλαϊκά μέτρα δεν θα επιβαρύνουν τους ίδιους αλλά θα εφαρμοστούν κάποια “ισοδύναμα” μέτρα, που θα επιβαρύνουν... κάποιους άλλους.

Οι “ηττημένοι”, δηλαδή αυτοί που ψήφισαν ένα από τα υπόλοιπα κόμματα του Ευρωμονόδρομου γιατί θρηνούσαν; Είχαν μήπως την ελπίδα ότι η επιλογή τους θα καταργούσε τα Μνημόνια; Κάθε άλλο. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία ήξεραν ότι το κόμμα που ψήφισαν είχε βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του κάτω από το Μνημόνιο Τσίπρα. Τότε γιατί θρηνούσαν; Διότι ελπίζανε ότι το κόμμα που ψήφισαν θα είχε την ικανότητα να διαχειριστεί καλύτερα τα Μνημόνια.

Κεφάλαιο – Λαός 1-0 με αυτογκόλ

Νικητές” και “ηττημένοι” στη μεγάλη τους πλειοψηφία ήταν άνθρωποι του μόχθου. Είναι ο λαός.

Ποιος είναι αυτός που με το δίκιο του πανηγυρίζει; Αυτοί που επέβαλαν τα τρία μνημόνια, αυτοί που απαιτούν την άμεση εφαρμογή τους, αυτοί που πάντα βρίσκονται πίσω από τις κρίσεις, πίσω από τα χρέη και πίσω από τις διαπραγματεύσεις: Το ντόπιο και ξένο Κεφάλαιο.

Τα “ισοδύναμα” σημαίνουν όχι ποιος αλλά από ποια τσέπη θα πληρώσει ο λαός. Όσο για τους καλύτερους διαχειριστές και διαπραγματευτές, η πικρή πείρα του Λαού έδειξε ξεκάθαρα ότι αυτό είναι μια αυταπάτη. Το αποτέλεσμα επομένως του αγώνα διαμορφώθηκε υπέρ του Κεφαλαίου με ένα αυτογκόλ του Λαού που έδωσε τη νίκη στο Κεφαλαίο. Και δεν είναι η πρώτη. Είναι η πολλοστή φορά που έχουμε ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα.

Πως παίζεται το παιχνίδι;

  • Ο Λαός παίζει στο γήπεδο του Κεφαλαίου. Το γήπεδο του κεφαλαίου είναι οι εκλογές, μια φορά κάθε 4 χρόνια, ή όποτε το συμφέρει. Ο Λαός όμως πρέπει να δίνει τον αγώνα στο δικό του γήπεδο, μέσα στους χώρους δουλειάς, στις οργανωμένες διαμαρτυρίες, στις μαζικές διαδηλώσεις.

  • Το Κεφάλαιο καθορίζει τους όρους του αγώνα. Βάζει όσους παίχτες θέλει και οι περισσότεροι από αυτούς φοράνε τη φανέλα του Λαού. Έτσι ο λαός δεν μπορεί να διακρίνει εύκολα ποιοι παίχτες είναι δικοί του και ποιοι του αντιπάλου.

  • Οι κανόνες του παιχνιδιού αλλάζουν ανάλογα με το τι συμφέρει το Κεφάλαιο. Άλλοτε με ενισχυμένη αναλογική, άλλοτε με πριμ 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, άλλοτε με άλλους εκλογικούς κανόνες εξασφαλίζει τη νίκη του

  • Ο διαιτητής είναι πληρωμένος. Χίλιοι δυο δήθεν αμερόληπτοι διαιτητές παρελαύνουν καθημερινά. Οικονομολόγοι, εργατολόγοι, φοροτεχνικοί, συνταγματολόγοι, καθηγητές, αναλυτές, δημοσκόποι, κάθε λογής αεριτζήδες και παπατζήδες, όλοι μαζί παίζουν στον ίδιο σκοπό το ίδιο εκβιαστικό τροπάρι. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Μπορεί ο λαός να γυρίσει το παιχνίδι;

Όχι μόνο μπορεί, όχι μόνο πρέπει, αλλά η κοινωνική πορεία της ανθρωπότητας έχει δείξει πως νομοτελειακά ο Λαός θα βγει στον τελικό κερδισμένος. Πότε θα είναι ο τελικός; Στη Δευτέρα παρουσία; Και πως θα έρθει η νίκη του Λαού, έτσι, τυχαία;

Όλα εξαρτώνται από τον ίδιο το Λαό:

  • Βασική προϋπόθεση είναι κάθε παίχτης του Λαού να μάθει να παίζει ομαδικά, συντονισμένα. Χωρίς οργάνωση δεν υπάρχει ομάδα. Υπάρχει μόνο ένα ρεμπέτ-ασκέρι που τρέχει ασυντόνιστα πότε δεξιά και πότε αριστερά και ο αντίπαλος, ο ταξικός αντίπαλος, διαλύει εύκολα κάθε προσπάθεια.

  • Η οργανωμένη αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων βοηθάει να διακρίνει κανείς τον πραγματικό αντίπαλο, ακόμη κι αν φοράει τη φανέλα του Λαού. Η οργάνωση βελτιώνει την τεχνική, αυξάνει την απόδοση και δυναμώνει την αντοχή του καθενός ξεχωριστά και της ομάδας σαν σύνολο. Όλα αυτά χρειάζονται διότι καμιά κοινωνική νίκη δεν κερδήθηκε αμέσως κι εύκολα.

  • Ο λαός πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στη δύναμή του. Να κάνει διάγνωση των αδυναμιών του. Να μάθει να εμπιστεύεται και να συνεργάζεταιδυναμικά πλάι στους πραγματικούς μαχητές. Αυτούς που δεν αλλάζουν φανέλα, αυτούς που δε δείλιασαν ποτέ να μπουν μπροστά, αυτούς που όταν χρειάστηκε έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για την τελική νίκη του λαού μας και όλων των λαών της γης: Τους κομμουνιστές.

    Σημειώστε:

Τελικός θα είναι ο αγώνας που θα λήξει με σκορ Λαός-Κεφάλαιο 1-0.

Αλλιώς δεν θα είναι αυτός ο τελικός.

Comments are now closed for this entry