2018provlimatismotext

Για πολλοστή φορά πριν τις εκλογές μας βάζουν μπροστά στο ίδιο δίλημμα: Να επιλέξουμε μια από δύο προτάσεις, που δε διαφέρουν ουσιαστικά μεταξύ τους.

Επιλογή πρώτη

Να ψηφίσουμε ΝΔ, ή κάποιο από τα κόμματα που προβλέπεται να συνεργασθούν με τη ΝΔ για τη δημιουργία κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η επιλογή αυτή εγγυάται παραμονή της χώρας στην ΕΕ και το Ευρώ, σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας και δημοσιονομικές αναδιαρθρώσεις.

Την τελευταία φορά που ο Ελληνικός λαός αποδέχθηκε αυτή την πρόταση ήταν στις βουλευτικές εκλογές του 2012.

Αποτέλεσμα:

 • Αύξηση της ανεργίας, αύξηση της υποαπασχόλησης, μείωση μισθών, μείωση συντάξεων, κατάργηση δικαιωμάτων.

 • Νέοι φόροι – νέοι τρόποι φορολογίας.

 • Κατάργηση πάσης φύσεως δικαιωμάτων.

 • Αύξηση του χρέους της χώρας, αύξηση τοκοχρεολυσίων.

 • Νέοι αντεργατικοί, αντισυνδικαλιστικοί, αντιαπεργιακοί, κλπ. νόμοι.

 • Αύξηση της οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης από τα διεθνή κέντρα.

Με λίγα λόγια αν κάνουμε την ίδια επιλογή αυτό σημαίνει ότι με την ψήφο μας θα ξαναπάμε σαν πρόβατα για σφάξιμο.

Επιλογή δεύτερη

Πρόκειται για επιλογή ενός κόμματος με αριστερή εμφάνιση. Να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο από τα κόμματα που προβλέπεται να συνεργασθούν μετεκλογικά με το ΣΥΡΙΖΑ

Εδώ τα πράγματα είναι θολά, μας τα παρουσιάζουν σαν διαφορετικά, αλλά στην ουσία δεν διαφέρουν.

 • Έχουμε αγκαλιές με το ελληνικό κεφάλαιο και μια μερίδα του ξένου κεφαλαίου.

 • Διαβεβαιώσεις για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, αποδοχή των “υποχρεώσεων” της χώρας, αλλά ...“αποπομπή” της τρόικας και αναδιαπραγμάτευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ κάποιων όρων των συμφωνιών.

 • Κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με λεονταρισμούς κάνουν λόγο για στάση πληρωμών και δημοψήφισμα σε περίπτωση ναυαγίου με την τρόικα. Οι δηλώσεις αυτές είναι λόγια του αέρα. Είναι μια συνειδητή προσπάθεια να θολώσουν τα νερά, ώστε η πιο ριζοσπαστική μερίδα των ψηφοφόρων να πιστέψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει ρήξη με το κεφάλαιο. Με άλλα λόγια, χέρι-χέρι με την “ασφάλεια” που προσφέρουν τα αγκαλιάσματα με το κεφάλαιο, βαδίζει και ένα μπλα-μπλα για “επαναστατική” πολιτική.

Ένα υπεύθυνο κόμμα που υπηρετεί πραγματικά το λαό δεν απευθύνεται προεκλογικά στο λαό με "Ήξεις, αφήξεις”. Ούτε Κασσάνδρες θέλουμε να γίνουμε, αλλά ούτε και είναι σώφρον να ρίχνουμε τα ζάρια για να καταλάβουμε τι κρύβεται πίσω από τις σκόπιμα αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κοινή λογική λέει:

 • Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσει το βέβαιο είναι ότιθα συντηρήσει την υπάρχουσα κατάσταση χρησιμοποιώντας κάποια μετεκλογική πρόφαση, όπως “κληρονομήσαμε το χάος”. Αυτό σημαίνει ότι με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχισθεί η πτώχευση του λαού υπό την ηγεσία των νέων “σωτήρων”.

 • Απίθανο είναι να προκληθεί ρήξη με το ντόπιο και το διεθνές κεφάλαιο. Προκύπτει ολοκάθαρα από τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα εφαρμοσθούν μόνο οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ. Κάποιες αλλαγές μπορεί να γίνουν στον τρόπο συνέχισης της αφαίμαξης του λαού αλλά η αφαίμαξη θα συνεχισθεί. Τα ψίχουλα που θα μοιραστούν με το ένα χέρι σαν φορολογικές ελαφρύνσεις και κατώτατα όρια θα επιστρέψουν στις τσέπες του κεφαλαίου με το άλλο χέρι.

Τι απαιτεί μια ουσιαστική ρήξη.

Η ιστορία διδάσκει, πως το κεφάλαιο μάχεται λυσσασμένα για τη διατήρηση της κυριαρχίας του. Είναι ταξικά συνειδητοποιημένο και αδίστακτο. Η σύγκρουση του λαού με το κεφάλαιο δε θα έχει μόνο κοινοβουλευτικό χαρακτήρα. Ο λαός θα αντιμετωπίσει την οικονομική επίθεση τόσο του διεθνούς όσο και του ντόπιου κεφαλαίου. Για μια τέτοια επίθεση ο λαός πρέπει να είναι συνειδητοποιημένος και κατάλληλα προετοιμασμένος.

 • Είναι σήμερα ο λαός αποφασισμένος; Όχι. Όπως και στις εκλογές του 2012 είναι μόνο αγανακτισμένος και ζαλισμένος. Για άλλους φταίει η δημόσια κακοδιαχείριση, για άλλους τα κλεφτρόνια, για άλλους το κράτος, για άλλους οι ηλίθιοι πολιτικοί, για άλλους η κακή μας η μοίρα και τα συναφή. Ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει πριν απ΄ όλα, ότι το κεφάλαιο είναι ο πραγματικός του αντίπαλος και στη συνέχεια να αποφασίσει να συγκρουσθεί μαζί του.

 • Είναι ο λαός οργανωμένος; Όχι. Στο συνδικαλιστικό και σε άλλους χώρους εκτός από τον κυβερνητικό συνδικαλισμό ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παίξει διασπαστικό ρόλο. Έχει δεχθεί απολύσεις, μειώσεις μισθών και κατάργηση δικαιωμάτων, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις για να σώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Με τις συνεχείς υποχωρήσεις βέβαια ούτε οι εργαζόμενοι σώθηκαν ούτε οι επιχειρήσεις.

Επομένως:

Με την επιλογή της Ν.Δ., ή του ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιου από τα άλλα συναφή κόμματα θα επιβληθούν τα νέα μέτρα, που έχουν εξαγγελθεί. Δεν θα λέγονται μνημόνια, θα έχουν διάφορα ονόματα και θα συνεχίσουν να επιδεινώνουν τη θέση του λαού ακόμη και στην περίπτωση που ξεκινήσει κάποια κερδοφορία του κεφαλαίου. Η επιλογή αυτή θα εξακολουθεί να μας οδηγεί σαν πρόβατα για σφάξιμο.

Στην απίθανη περίπτωση, που κατά τα παραπλανητικά λεγόμενα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, θα επεδίωκε μια ουσιαστική σύγκρουση με το κεφάλαιο χωρίς να λάβει υπόψη του την ιστορική πείρα, τότεθα οδηγούσε το λαό κυριολεκτικά άοπλο απέναντι σε ένα πάνοπλο αντίπαλο, δηλαδή θα έστελνε κυριολεκτικά το λαό ξυπόλητο στα αγκάθια.

Πρέπει λοιπόν:

 • Να καταλάβουμε πριν απ΄ όλα μερικά απλά πράγματα:
  τόσο η
  μοιρολατρία, όσο και οι αυταπάτες οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα, στην παραπέρα πτώχευση του λαού. Δεν πρέπει να δεχθούμε να μας οδηγήσει ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε και οι δύο μαζί σαν πρόβατα για σφάξιμο.

 • Να αντιληφθούμε ότι καμιά κυβερνητική πλειοψηφία στις 26 Γενάρη, οσοδήποτε μεγάλη κι αν είναι, δεν θα βγάλει το λαό από την πτώχευση. Η επόμενη μέρα δεν θα είναι μέρα γιορτής. Θα είναι μέρα συνέχισης της αντίστασης στη νέα αντιλαϊκή λαίλαπα και οργάνωσης της επίθεσης για μια ανθρώπινη ζωή.

 • Να συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο όταν ο λαός είναι οργανωμένος και αποφασισμένος θα μπορέσει να έρθει σε ρήξη με την πραγματική εξουσία του κεφαλαίου και να δώσει τη μάχη έξω από το μαντρί των ιμπεριαλιστικών οργανώσεων, να κοινωνικοποιήσει άμεσα τις μεγάλες επιχειρήσεις,και να πάρει στα χέρια του την οικονομία της χώρας.

Πρέπει να πάρουμε απόφαση ότι δεν πρέπει να πορευόμαστεούτε σαν πρόβατα για σφάξιμο ούτε ξυπόλητοι στα αγκάθια. Η ζωή που μας αξίζει απαιτεί οργάνωση και καθημερινό αγώνα.

  

Μπορείτε να σχολιάσετε...


Security code
Ανανέωση