Με τον πόλεμο στην Ουκρανία οι πολεμικές βιομηχανίες κάνουν πάρτι για τις προοπτικές αύξησης των κερδών τους Τις πωλήσεις πολεμικού υλικού αναγγέλλουν οι κυβερνήσεις των χωρών τους με δημόσιες δηλώσεις τους.
Στις ΗΠΑ οι ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν από τον πρόεδρο Μπάιντεν να αυξήσει
τουλάχιστον κατά 5% πάνω από τον πληθωρισμό τις Αμυντικές δαπάνες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μακρόχρονες απειλές για τα αμερικανικά συμφέροντα από τη Ρωσία και την Κίνα.
Η Γαλλία προγραμματίζει πολεμικές δαπάνες 295 δισεκατομμύρια ευρώ για την εξαετία 2019-2025. Τα έξοδα θα αυξάνονται κατά 1,7 δις ευρώ ετησίως έως το 2022 και κατά 3 δις ευρώ ετησίως μέχρι το 2025.
Την αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 25% ζητούν ο Λόρδος Φροστ, πρώην υπουργός Brexit, και ο Σερ Μάικλ Φάλον, πρώην υπουργός Άμυνας, Η Γερμανία επανεξοπλίζεται με τη δημιουργία ενός ταμείου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ και επενδύοντας στην άμυνα πάνω από το 2% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, από το 1,53% που είναι σήμερα.
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προκειμένου να καμουφλάρει την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών επανέλαβε την πρόταση του “οι αμυντικές δαπάνες ή οι «υπερβάλλουσες» αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας να μην προσμετρούνται στο έλλειμμα και το χρέος του κράτους”.
Το ζήτημα όμως δεν είναι λογιστικό, ούτε το πότε θα ξεπληρώσει η Ελλάδα αλλά το ποιος τελικά πληρώνει για τις πολεμικές δαπάνες. Απλά, όπως πάντα οι εργαζόμενοι. Διότι τα πάρτι έχουν έξοδα και για να τρίβουν τα χέρια τους οι πολεμικές βιομηχανίες οι εργαζόμενοι πρέπει καθημερινά να ματώνουν.
.