provlimatismoi top banner 2019

Κάθε τόσο βλέπουμε στην τηλεόραση κάποιο “επεισόδιο” σχετικά με την υπόθεση Novartis. Πριν χρόνια αρχίσαμε να παρακολουθούμε σκηνές έντονων πολιτικών συγκρούσεων πάνω σ' αυτή την υπόθεση μένοντας με την εντύπωση πως αν επαληθευτούν έστω και κάποιες από τις καταγγελίες όχι μόνο

alithia ImgL

οι υπεύθυνοι θα μπουζουριαστούν και και η κυβέρνηση θα παραιτηθεί.

Κι αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση σκανδάλου. Έχουν καταγγελθεί ουκ ολίγα σκάνδαλα δωροδοκιών, χρηματοδοτήσεων, διαπλοκών με ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, με πρωτοκλασάτα πολιτικά πρόσωπα, που ενώ στην αρχή αποτελούν πρώτο θέμα στις ειδήσεις στο τέλος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ξεθυμαίνουν, ίσως κάποιοι “μικροί” πληρώνουν τα σπασμένα και τελικά ξεχνιούνται.

Στην κινηματογραφική ταινία, στηριγμένη στο βιβλίο“Truth and duty: The press, the president and the privilege of power” της Mary Mapes, παρακολουθήσαμε την εξέλιξη της καταγγελίας λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2004 ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους δεν είχε εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία. Το γνωστό «Rathergate», που αποκάλυπτε την προσπάθεια του πρόεδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους να αποφύγει τη στρατολόγηση από την Εθνική Φρουρά για ένα έτος κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ. Aμέτρητοι συντηρητικοί καταγγέλλουν τα έγγραφα ως πλαστά και την εκπομπή ως ένα ψέμα. Το διαδίκτυο πλημμυρίζει από αναλύσεις των εγγράφων και δηλώσεις ότι δε θα μπορούσαν να είχαν γραφτεί τη δεκαετία του '70 από γραφομηχανές, παρά μόνο από ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Κατάληξη: όλα τα μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με την εγκυρότητα της εκπομπής, ξεκινούν ατέλειωτες συζητήσεις μακρυά από την ουσία της καταγγελίας, με αποτέλεσμα να “χαθεί” το θέμα αν ο Τζορτζ Μπους είχε εκπληρώσει τη θητεία του ή όχι.

Η δημοσιογράφος που πρωταγωνιστεί στην υπόθεση απολύεται και καταγγέλλει:

Θέμα μας ήταν αν ο Μπους εκπλήρωσε τη θητεία του.
Κανείς δεν μιλάει γι αυτό
Όλοι μιλάνε για πλαστογραφίες και συνωμοσίες
Έτσι κάνουν όταν δεν τους αρέσει μια ιστορία
Υποδεικνύουν, φωνάζουν
Αμφισβητούν την πολιτική, την αντικειμενικότητα, την ανθρωπιά μας.

Ελπίζοντας ότι κάπου μέσα στη βαβούρα, θα χαθεί η αλήθεια.
Κι όταν τελειώσει ο σαματάς
ούτε καν θα θυμόμαστε ποιο είναι το θέμα.”

Κι αυτή είναι η συνηθισμένη τεχνική για το ξεπέρασμα των μεγάλων σκανδάλων: Μέσα στη βαβούρα να χαθεί η αλήθεια. Κι όταν κρυώσει και ξεχαστεί η υπόθεση μπορεί να γίνει και βιβλίο best seller και ταινία με παγκόσμια απήχηση. Κι όλοι βγαίνουν τελικά κερδισμένοι από το σκάνδαλο και την σκανδαλο-φιλολογία.

Γιατί όμως τα μεγάλα πολιτικά σκάνδαλα τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας έχουν το ίδιο τέλος; Διότι όπως ο λαός ξέρει “κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει”. Ίσως κάπου να διαφαίνεται ότι όλα τα κοράκια δεν είναι ίδια, αλλά εκείνο που δεν έχει ακόμα γίνει κοινά αποδεκτό είναι ότι όλα τα κοράκια βγαίνουν από την ίδια μήτρα, το ίδιο κοινωνικό σύστημα: τον καπιταλισμό. Ότι τόσο τα αστικά κόμματα όσο και τα υψηλόβαθμα στελέχη τους υπηρετούν τον ίδιο μαμμωνά: Το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων, που χρηματοδοτούν την ανάδειξη κυβερνήσεων που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους και έχοντας στο χέρι τα ΜΜΕ παίζουν στα ζάρια τις δικές μας ζωές. Μέχρι πότε; Μέχρι να σταματήσουμε να κοιμόμαστε αμέριμνοι, μέχρι να πάρουμε στο κυνήγι όχι μόνο τους δολοπλόκους αλλά και το κοινωνικό σύστημα που τους δημιουργεί αλλά και τους εκτρέφει.

Μπορείτε να σχολιάσετε...


Security code
Ανανέωση