provlimatismoi top banner 2019

Να 'ναι προεκλογική περίοδος, να διαβάζεις γραμμένους με μεγάλα γράμματα στη μάντρα ενός σχολείου στίχους από τον Οδηγητή” του Βάρναλη και να μη θυμηθείς κάποιους άλλους στίχους που μιλάνε για το γαϊδαράκο τον Κυρ Μέντιο δε γίνεται. Αλησμόνητη η παρομοίωση του Ελληνικού λαού με το γαϊδαράκο, που ενώ κάνει όλες τις δουλειές αγόγγυστα, οι πάντες-αφέντες, δούλοι- τον δέρνουνε και τον αφήνουνε νηστικό. Με παρωπίδες στα μάτια που δεν του επιτρέπουν να βλέπει παρά μόνο το δρόμο που τον πάνε σέρνεται

gaidarakos ImgL

αγκομαχώντας με το κεφάλι σκυμμένο συμφιλιωμένος με τη μοίρα και το ριζικό του. Ακέραια δεν ισχύει αυτό και για μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού; Μέχρι τα βάρη των πολέμων του φορτώνουνε στη ράχη του κι εκείνος τα σηκώνει υπομονετικά, ανίκανος να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της πραγματικότητας, ανίκανος να καταλάβει πως άλλος δουλεύει και άλλος τρώει, πως υπομένει το μαρτύριό του μένοντας υποταγμένος στα κελεύσματα του αφεντικού και των υπηρετών του. Δεν φορτώνεται το ένα μετά το άλλο τα βάρη της οικονομικής κρίσης των πολυεθνικών ομίλων στις πλάτες του ενώ εκείνος δεν αντιδρά και συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στα αφεντικά του;

        “Άιντε θύμα, άιντε ψώνιο, άιντε σύμβολο αιώνιο...” λέει ο στίχος του Βάρναλη που δημοσιεύτηκε τη δεκαετία του 1950, που ισχύει μια χαρά και σήμερα. Θύμα, που υπομένει αδιαμαρτύρητα μειώσεις μισθών και συντάξεων, κόψιμο κοινωνικών δαπανών, αύξηση της φορολογίας, αύξηση πολεμικών δαπανών. Όποτε κάνει πως μουλαρώνει τον ξυλοφορτώνουν τα ΜΑΤ όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Πέφτουν σαν όρνια πάνω του πολιτικοί και δημοσιογράφοι στα ΜΜΕ και του λένε, πως αν δε συμμορφωθεί θα έρθουν τα χειρότερα. Τον έμαθαν να είναι και ευχαριστημένος με τη μοιρασιά του “σανού”. Για να αυξηθεί το σισίτιο των απόρων και των χαμηλοσυνταξιούχων μειώνεται το σισίτιο κάποιων άλλων που βαφτίστηκαν υψηλοσυνταξιούχοι. Για να αυξηθούν οι νατοϊκές δαπάνες, για να χρηματοδοτηθούν ιδιωτικές επιχειρήσεις κλείνουν σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, υπολειτουργούν νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα. Μέσα από έξω από μνημόνια ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία για να πληρωθούν οι τόκοι για τα δάνεια που χαρίστηκαν στους επιχειρηματικούς ομίλους. Μοιράζεται και ο σανός πότε στον ένα γαϊδαράκο και πότε στον άλλο. Έτσι αντιμετωπίζεται η πείνα της ανεργίας: αυτό το εξάμηνο “τρώνε” κάποιοι συμβασιούχοι, που απολύονται για να μη πεθάνουν της πείνας κάποιοι άλλοι.

       “Ψώνιο” βαφτίζει τον ελληνικό λαό με το δίκιο του ο Βάρναλης. Όπως τότε έτσι και τώρα τον ψωνίζουν φτηνά οι πολιτικάντηδες. Όταν υποφέρει από τα βάρη που του φορτώνει στην πλάτη η κυβέρνηση της Ν.Δ., βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και του πουλάει στα λόγια ελπίδα. Κι όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει με τη συναίνεση της Ν.Δ. να του φορτώνει στην πλάτη νέα βάρη, τότε πιστεύει στο μπλα-μπλα της Ν.Δ που υπόσχεται να του αυξήσει τη μερίδα του σανού. Παρόμοια τροπάρια ψέλνουν ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ και τα παρατρεχάμενα κόμματα που επιδιώκουν να παίξουν το ρόλο του διαιτητή στη διαμάχη των δύο κύριων υπηρετών του αφεντικού, το ρόλο του χρήσιμου στην περίπτωση που η τράπουλα δε βγαίνει.

        Με τα τροπάρια αυτά που ξεκουφαίνουν τα αυτιά του, ο γαϊδαράκος δεν αντιλαμβάνεται μια διαφορετική φωνή, αυτή του ΚΚΕ, που δεν του τάζει λαγούς με πετραχήλια, αλλά του λέει πως μόνη λύση είναι ο δικός του αγώνας για να ξεφορτωθεί τα αφεντικά, να πάρει ο ίδιος στα χέρια του τη διαχείριση του πλούτου που παράγει. Εκλογές έρχονται. Θα τολμήσει να υπερασπιστεί το δικό του συμφέρον και όχι το συμφέρον των αφεντικών; Και τότε τι θα γίνει; Το απαντά ορθά κοφτά ο Βάρναλης: “Θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς”. Ο κόσμος των αφεντικών θα γίνει κόσμος των εργαζομένων.

Μπορείτε να σχολιάσετε...


Security code
Ανανέωση