provlimatismoi top banner 2019

Την εποχή της παντοδυναμίας των Τσάρων ποιος θα μπορούσε να φανταστεί πως το παιδί που γεννήθηκε στις 22 Απρίλη 1870 στη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ, γνωστός ως Λένιν, θα γινόταν η σημαντικότερη προσωπικότητα του 20ου αιώνα και θα ηγείτο της νικηφόρας Οκτωβριανής Επανάστασης; Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί, πως αυτό το παιδί που από τα μικράτα του

mafsolio ImgL

μελετούσε το Μαρξισμό προσπαθώντας να κατανοήσει τη λειτουργία του κοινωνικού γίγνεσθαι, θα έδινε το πρώτο καίριο χτύπημα στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο;

        Ποιος όμως θα μπορούσε και να φανταστεί πως ο ηγέτης των απανταχού αδικημένων, αυτός που σημάδεψε ανεξίτηλα την πορεία ολόκληρης της ανθρωπότητας, ο μεγαλύτερος εχθρός και μόνιμος στόχος των υποστηρικτών της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, όπως επίσης και η θεωρία και πρακτική του ως τρόπος επιστημονικής σκέψης και πυξίδας στον αγώνα για τον εξανθρωπισμό του κόσμου, θα δεχόταν ένα μεγάλο πλήγμα όχι από τους αντιπάλους του αλλά από μια μερίδα των υμνητών του; Η αγιοποίηση του Λένιν, που ξεκίνησε πριν ακόμη οδηγηθεί η σορός του στο μαυσωλείο, σε συνδυασμό με μια σωρεία πολιτικών και οικονομικών επιλογών κατέληξε στην απόθεση των επαναστατικών του απόψεων στο μαυσωλείο των ιδεών. Από κει και πέρα η νίκη της αντεπανάστασης, η από μέσα διάλυση του κόμματος των μπολσεβίκων και η ανατροπή του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στον κόσμο της ΕΣΣΔ ήταν αναπόφευκτη.

        Μέσα στη θύελλα των επαναστατικών αλλαγών από τα πρώτα ακόμα χρόνια της σοσιαλιστικής επανάστασης ο Μαγιακόφσκι αντιλαμβανόταν, πως είναι άλλο πράγμα να τιμάς το Λένιν και άλλο να εμπορεύεσαι το όνομά του και τη μνήμη του. Ένοιωθε, πως ακόμη κι αν κρατάει κανείς στα χέρια του την κόκκινη σημαία της επανάστασης αν δεν έχει αφομοιώσει σε βάθος την ουσία της επαναστατικής λενινιστικής κοσμοθεωρίας, μπορεί να γίνει ο χειρότερος τυμβωρύχος των ιδεών του Λένιν. Διέβλεπε τον κίνδυνο που χρόνια μετά έγινε πραγματικότητα. Να ορκίζεσαι στον Λένιν και στις ιδέες της επανάστασης και συγχρόνως να παίρνεις αποφάσεις ανατροπής της πορείας προς το σοσιαλισμό-κομμουνισμό δημιουργώντας μια νέα γραφειοκρατία και αφήνοντας το σκουλήκι του μικροαστισμού να συνεχίζει τη διαβρωτική του δράση προετοιμάζοντας αργά και σταθερά το πισωγύρισμα στον καπιταλισμό.

        Οι μεγάλοι ποιητές, λένε, πως είναι και προφήτες. Έτσι και ο Μαγιακόφσκι έχοντας υποστεί ο ίδιος στο πετσί του μέσα από τα “συντροφικά” μαχαιρώματα τις συνέπειες των πράξεων των γραφειοκρατών και όλων εκείνων των ανάξιων να φέρουν το όνομα του κομμουνιστή, προφήτεψε με τον ποιητικό του λόγο όσο πιο απλά, όσο πιο ωμά μπορούσε τον ενταφιασμό από τους επίγονους στο μαυσωλείο των ιδεών της επαναστατικής σκέψης του ηγέτη της Οκτωβριανής επανάστασης, της μεγαλύτερης έως τώρα επανάστασης στην ιστορία του ανθρώπου. Τα αδιέξοδα που κατήγγειλε ο Μαγιακόφσκι γιγαντώθηκαν τις επόμενες δεκαετίες και οδήγησαν μαζί με μια πληθώρα άλλων λαθών στην παλινόρθωση του καπιταλισμού. Τώρα πια η ίδια η ιστορία έχει επισφραγίσει τις ορμήνιες του Μαγιακόφσκι που βροντοφώναζε:

-Μην εμπορεύεστε τον Λένιν
Επιμένουμε:
Μην κάνετε το Λένιν στάμπες
Μην τυπώνετε τα πορτραίτα του σε πλακάτ.
χερόπανα, πιάτα, ποτήρια ταμπακιέρες
Μην κάνετε το Λένιν μπρούτζο
Μην του αφαιρείτε το ζωντανό του βάδισμα
και το ανθρώπινό του πρόσωπο
που ο ίδιος μπόρεσε να διαφυλάξει
ποδηγετώντας την ιστορία.
Ακόμα ο Λένιν είναι της γενιάς μας άνθρωπος
ζωντανός με τους ζωντανούς
αφήστε τον να είναι ζωντανός, όχι πεθαμένος-
Δια ταύτα-
κάνετε τον Λένιν δάσκαλό σας
Αλλά μην τον αγιοποιήσετε.
Θρησκεία μην κάνετε το όνομα ενός ανθρώπου
που σε όλη του τη ζωή πολέμαγε όλες τις θρησκείες.
Μην τον κάνετε σκεύος λατρείας
για να τον ρίχνετε στο εμπόριο.
-μην εμπορευτείτε τον Λένιν.*

        Αν λοιπόν θέλουμε να αναζητήσουμε το Λένιν, δεν θα πρέπει να τον ψάξουμε ούτε σε πόστερς και μπλουζάκια ούτε σε πύρινους λόγους που μυρίζουν λιβάνι, ούτε στους θεατρινισμούς των σύγχρονων νεκροθαφτών του. Θα τον βρούμε μέσα από τη βαθειά και πολύπλευρη μελέτη των ουσιαστικών αιτιών που οδήγησαν στην ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων και στην εφαρμογή στην πράξη και στις σύγχρονες συνθήκες της ουσίας της μαρξιστικής-λενινιστικής ιδεολογίας. Γιατί, όπως γράφει ο Μαγιακόφσκι, ο Λένιν είναι και σήμερα:
“ζωντανότερος από τους ζωντανούς,
είναι η γνώση μας,
η δύναμη
και τ' άρματα”.

 

*Από το βιβλίο του Μήτσου Αλεξανδρόπουλου:
“ΜΑΓΙΑΚΟΦΣΚΙ: Τα εύκολα και τα δύσκολα”.
Εκδόσεις Γκοβόστη Σελ. 298-299

 

Μπορείτε να σχολιάσετε...


Security code
Ανανέωση