provlimatismoi top banner 2019

Όχι, δεν μπορώ να πω πως νοσταλγώ τον καιρό που είχαμε μόνο σταθερή τηλεφωνία. Παλιά, πότε πηγαίναμε με την ψυχή στο στόμα το βράδυ στο σπίτι και βιαζόμασταν να επικοινωνήσουμε με τους δικούς μας, πότε μαθαίναμε καθυστερημένα και όταν ήταν πια αργά τα συμβαίνοντα και πότε

kinito19 ImgL

μέναμε τελείως απληροφόρητοι αποκομμένοι κάπου μακρυά από το τηλέφωνό μας.

        Η τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων έλυσε πολλά από αυτά τα προβλήματα, αλλά μας φόρτωσε περισσότερα και σοβαρότερα. Έχουμε βέβαια ανά πάσα στιγμή, όπου κι αν βρισκόμαστε, άμεση πληροφόρηση αλλά μια οποιαδήποτε κλήση μπορεί να διακόπτει ότι κάνουμε, ή να βάζει ακόμη και τη ζωή μας σε κίνδυνο. Η τεχνολογία σήμερα προσφέρει πολλές λύσεις για τέτοιου είδους προβλήματα.

        Το μέγα πρόβλημα όμως ξεκινάει από το ότι το κινητό μας δεν είναι μόνο τηλέφωνο. Οι μεγαλύτερες και ταχύτερες μνήμες, οι γρηγορότεροι επεξεργαστές, οι ιλιγγιώδεις ταχύτητες των ασύρματων δικτύων, έχουν μετατρέψει το κινητό σε ένα ολοένα και βασικότερο μέσο πληροφόρησης και ταυτόχρονα ανεξέλεγκτης προπαγάνδας, παραπληροφόρησης, προβοκάτσιας, λασπολογίας και εκπαιδευτικής αθλιότητας. Στο λεωφορείο, στο μετρό, στους χώρους αναμονής όλοι με ένα κινητό στο χέρι σερφάρουν στα κοινωνικά (διάβαζε αντικοινωνικά) δίκτυα, με ένα κλικ μοιράζονται με γνωστούς και άγνωστους “φίλους” γαργαλιστικές ειδήσεις, βαρύγδουπους τίτλους, ατάκες και τσιτάτα χωρίς να αναρωτηθούν ποια είναι η πηγή τους και ποιοι έχουν συμφέρον από τη διάδοσή τους.

        Αν το καλοεξετάσουμε όμως και παλιά υπήρχαν παρεμφερή προβλήματα. Οι τίτλοι στις δεκάδες εφημερίδες που κρέμονταν στο περίπτερο, μια δυο λέγανε την αλήθεια που συμφέρει το λαό και οδηγεί στην πρόοδό του. Φτωχοί λαθραναγνώστες στο λεωφορείο τσιμπολογούσαν “ειδήσεις” και μέσα από αυτές κατάπιναν αμάσητη την άθλια προπαγάνδα της εφημερίδας που διάβαζε φανερά ο διπλανός τους. Με άλλα λόγια σήμερα τα προβλήματα της ενημέρωσης ακολουθούν όπως παλιά την ίδια ρότα αλλά με σύγχρονα μέσα. Γι αυτό είναι τουλάχιστον άτοπο να καταριόμαστε υλικά και νέες τεχνολογίες διότι φαινομενικά μόνο όλα αλλάξανε.

        Απλά σήμερα βομβαρδιζόμαστε με περισσότερη κίτρινη και μαύρη προπαγάνδα, περισσότερο δηλητήριο με γεύση φράουλας που συνεπάγονται ταχύτερη και βαθύτερη μαζική αποβλάκωση, ιδιαίτερα των "μορφωμένων". Τι έμεινε το ίδιο; Οι ιδιοκτήτες των εργαλείων και των μέσων ενημέρωσης που δεν είναι άλλοι από τους λίγους ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν οι πολλοί. Παλιά ήταν οι εταιρίες που έλεγχαν τον Τύπο το Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση σήμερα οι ίδιες πάλι ελέγχουν το ίντερνετ, τις πηγές πληροφόρησης, τις μηχανές αναζήτησης, τις κοινωνικές δικτυώσεις, τους ιστότοπους μόρφωσης, αναψυχής και διασκέδασης. Κι εμείς βιαστικά πατάμε like, κοινοποιούμε και γινόμαστε συνεργοί αναμεταδότες των κέντρων που μας χειραγωγούν.

        Φταίει το κινητό; φταίνε τα ΜΜΕ; φταίει το ίντερνετ; φταίνε οι ταχύτητες; φταίνε τα κοινωνικά δίκτυα; Φυσικά και όχι. Όλα αυτά δεν είναι πάρα εργαλεία της σύγχρονης τεχνολογίας, προϊόντα του ανθρώπινου μόχθου. Μόνο που βρίσκονται σε ξένα χέρια και όχι στα χέρια των φυσικών παραγωγών τους. Αναγκαία και ικανή συνθήκη για να χρησιμοποιηθούν αυτά τα εργαλεία μόνο προς όφελός μας είναι να αλλάξουν ιδιοκτήτες. Να αφαιρεθούν από τα χέρια της αστικής τάξης και να μπουν κάτω από τον έλεγχο της λαϊκής εξουσίας. Κι αυτό δεν έχει συμφέρον κανένας άλλος να το κάνει εκτός από εμάς.

 

Μπορείτε να σχολιάσετε...


Security code
Ανανέωση