provlimatismoi top banner 2019

Το Facebook μπλοκάρει συνεχώς τις κοινοποιήσεις της ιστοσελίδας “Αντώνης Διότιμος”. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα 2 από τα 3 πρόσφατα μπλοκαρίσματα αφορούσαν την έννοια πατριωτισμός- πατρίδα. Στο στόχαστρο βρίσκεται όχι μόνο ο Αντώνης Διότιμος αλλά και ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Πέρσης ποιητής και συγγραφέας Φερεϋντούν Φαριάντ κ.ά.

blokarisma2 facebook DIOTI

Το Facebook έχει μπλοκάρει δημοσιεύματα του Ημεροδρόμου ο οποίος στις 5 Ιούνη 2018 καταγγέλλει: “ Κάθε άλλο παρά πρέπει να θεωρηθεί το θέμα ως λήξαν”. Ύστερα από τις διαστάσεις που πήρε η λογοκρισία που επιβλήθηκε στην ανάρτηση του Νίκου Μπογιόπουλου τόσο στο Ελληνικό όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η καταγγελία του Ημεροδρόμου επαληθεύεται. Το θέμα είναι βαθύτερο και έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις και ξεπερνά τα όρια τόσο του λάθους όσο και της συγνώμης;

Τα κατά συρροήν... “εγκλήματα”

Η ανάρτηση του “Αντώνης Διότιμος” στο Facebook με τίτλο “Πού στηρίχθηκε η φασιστική προπαγάνδα στον Β' παγκόσμιο Πόλεμο;” μπλοκαρίστηκε από το Facebook για μία εβδομάδα, από τις 7 έως τις 14 Ιούνη 2018. Η ανάρτηση είναι το ομώνυμο κεφάλαιο του Αόρατου Πολέμου της ιστοσελίδας του Διότιμου www.dioti.gr. Πρόκειται για τον Ψυχολογικό Πόλεμο που υφίσταται ο άνθρωπος από τη στιγμή που ανοίγει τα μάτια του. Περιγράφει την εξέλιξη αυτού του πολέμου από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας και τις τεχνικές που εφαρμόζονται για τη δηλητηρίαση της ανθρώπινης συνείδησης.

Με το ίδιο μήνυμα έχουν μπλοκαριστεί και προηγούμενες δημοσιεύσεις του Διότιμου. Η αιτιολόγηση της απαγόρευσης που αφορά στην παραβίαση κανονισμού του Facebook προκάλεσε ερωτηματικά και γι αυτό στο προηγούμενο μπλοκάρισμα ο Διότιμος διαμαρτυρήθηκε στον ειδικό χώρο του Facebook και ζήτησε να πληροφορηθεί ποιος είναι ο κανονισμός που παραβιάσθηκε και ποιες είναι “οι ομάδες που δε διαχειρίζεται”. Το Facebook αγνόησε το αίτημα-διαμαρτυρία και προχώρησε στο επόμενο μπλοκάρισμα που αφορούσε τη φασιστική προπαγάνδα.

Στη συνέχεια στις 22 Ιούνη 2018 το Facebook μπλόκαρε και το άρθρο Αντώνη Δημητρίου: Η ροδιά που ξεφωνίζει την καινούργια ελπίδα που ανατελει που βασιζόταν σε ποίηση του Οδυσσεά Ελύτη. Χθες, 16 Αυγούστου 2018 μπλόκαρε το δημοσίευμα που αφορούσε το ποίημα του πρόσφυγα στην Ελλάδα Πέρση ποιητή και συγγραφέα Φερεϋντούν Φαγιάντ: Ουρανός χωρίς διαβατήριο. Το προλόγισε ο Γιάννης Ρίτσος τον οποίο ο Φερεϋντούν θεωρούσε δάσκαλό του.

Τι συμβαίνει λοιπόν;

Τα μπλοκαρίσματα αφορούν δημοσιεύσεις σε ένα “Κοινωνικό Δίκτυο”. Οι επώνυμες ή ανώνυμες ή με ψευδώνυμο αναρτήσεις διαβάζονται καθημερινά από εκατομμύρια άτομα στο λεωφορείο, στο τρένο, στο γραφείο, στο σπίτι, στους χώρους αναψυχής. Αυτό έχει ως συνέπεια η καθημερινή πληροφόρηση να μην προέρχεται μόνο από τα επίσημα ΜΜΕ αλλά κυρίως από τη διακίνηση άρθρων, φράσεων, φωτογραφιών, βιντεοκλίπ κλπ των ατόμων που αλληλογραφούν δημόσια, των “φίλων”, που είναι μάλιστα καταχωρημένοι και σε ομάδες. Όταν επομένως μία ανάρτηση δεν είναι της αρεσκείας του “Κοινωνικού δικτύου” που φιλοξενεί την ανάρτηση, τότε ένας από τους τρόπους περιορισμού της προβολής της είναι το μπλοκάρισμα της κοινοποίησής της στις “ομάδες”, στις οποίες είναι μέλος ο αναρτών. Αν τώρα λάβει κανείς υπόψη του ότι κάθε ομάδα έχει από μερικές εκατοντάδες έως μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, τότε μπορεί να αντιληφθεί τον τεράστιο βαθμό στον οποίο περιορίζεται η διάδοση ιδεών με αυτό το μπλοκάρισμα.

Τα Κοινωνικά δίκτυα και ο ρόλος τους

Αυτό που απομένει μετά τα μπλοκαρίσματα είναι οι ευχές τύπου “Καλημέρααααααα” τα “Χρόνια πολλά”, οι φωτογραφίες, τα τραγούδια, τα σκάνδαλα, τα νέα που διακινούν οι φορείς της άρχουσας τάξης και οτιδήποτε άλλο δεν προβληματίζει τα άτομα της κοινωνίας για τη δομή, την ουσία, την αναγκαιότητα αλλαγής της κοινωνίας. Οι αναρτήσεις του Διότιμου και της ιστοσελίδας www.dioti.grθέτουν επί τάπητος τα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας, τα συνδέουν με την εξέλιξή της, προβάλλουν την ομορφιά και τις αξίες της ζωής, τους αγώνες για την αλλαγή της βάσης της σημερινής κοινωνίας, το όραμα ενός νέου κόσμου, που να ταιριάζει στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων. Για να έρθει πιο κοντά η μέρα που θα υπάρχουν κοινωνικά δίκτυα που θα προωθούν το κοινωνικό δίκαιο, το δίκαιο των πολλών. Αυτό είναι που ενοχλεί και γι αυτό μπλοκάρονται.

Comments are now closed for this entry