provlimatismoi top banner 2019

Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί το παρακάτω κείμενο για τις συνέπειες που έχει στη ζωή μας ο φόβος.
Το ερώτημα είναι γιατί φοβόμαστε; Φοβόμαστε επειδή είμαστε φοβητσιάρηδες;

fovos internet

Όχι. Μας φοβίσανε αυτοί που επενδύουν στο φόβο μας. Αυτοί που πρώτα μας περιγράψανε τον παράδεισο κι άρχισαν να αλλάζουν τη ζωή μας, τις συνήθειές μας, τα πρότυπά μας. Λέγε-λέγε και μοιράζοντας δώρα σαν τις χάντρες που μοίραζαν στους ινδιάνους για να τους υποτάξουν, μας πείσανε ότι αυτό που ζούμε είναι ο παράδεισος και οτιδήποτε διαφορετικό από αυτό που ζούμε είναι η κόλαση. Εύκολα πια ο φόβος καθοδηγεί τις επιλογές μας.
Καλλιεργούν, αναπαράγουν και χρησιμοποιούν το φόβο έτσι ώστε να νοιώθουμε απαισιοδοξία, ηττοπάθεια, απελπισία και να υποτασσόμαστε εύκολα. Μας φτάνουν μάλιστα μέχρι του σημείου που ο φόβος μέσα μας να μετατρέπεται σε φοβία, δηλαδή σε μια παθολογική κατάσταση, όπου αισθανόμαστε φόβο ακόμη και όταν δεν απειλούμαστε άμεσα.
        Ο φόβος είναι μία τεχνική του Ψυχολογικού Πολέμου που έχουν εξαπολύσει οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου εδώ και αιώνες εναντίον μας, εναντίον όλων των λαών που εκμεταλλεύονται.. Καλλιεργείται μέσα από τις οικογενειακές σχέσεις, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, το εκπαιδευτικό σύστημα, το στρατό, τους κρατικούς μηχανισμούς, το εργασιακό περιβάλλον ακόμη και στο χρόνο ανάπαυσης των εργαζομένων. Φόβο μπορεί να προκαλέσει η πιθανότητα εμπλοκής της χώρας σε ένα πόλεμο, μια οικονομική κατάρρευση, ένα νέο αντιλαϊκό μέτρο και γενικά μια πραγματική ή χαλκευμένη είδηση.

Η καλλιέργεια του φόβου.

        Στους χώρους εργασίας η εργοδοσία πολλαπλασιάζει τα αισθήματα φόβου. Ο εργαζόμενος φοβάται ότι θα απολυθεί αν συνδικαλιστεί ή αν απεργήσει, φοβάται ότι το τσιράκι της εργοδοσίας θα τον καρφώσει αν υπερασπίσει τα ταξικά του συμφέροντα, φοβάται πως κάποιος άνεργος θα του πάρει τη θέση αν δε δεχθεί μείωση μισθού και κατάργηση των δικαιωμάτων του, φοβάται ότι αν δε δουλέψει “οικειοθελώς” υπερωριακά θα κριθεί από την εταιρία αρνητικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γενικά ο εργαζόμενος ζει μέσα σε ένα κλίμα φόβου που συνεχώς τον πιέζει να δεχθεί την εργοδοτική πολιτική και να συνηθίσει στην υποταγή.

        Πλάι και πάνω από την εργοδοτική επίθεση υπάρχουν οι κυβερνητικοί και κρατικοί μηχανισμοί. Η δικαιοσύνη χαρακτηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων “παράνομες και καταχρηστικές”. Δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να απαιτήσει εξοντωτικά πρόστιμα και άλλες ποινές, ώστε να καταργήσει το αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων να αντιστέκονται στην εργοδοτική ασυδοσία. Οι εργαζόμενοι εθίζονται στο να έχουν συνεχώς το αίσθημα πως η εξουσία είναι παντοδύναμη και μπορεί σε κάθε περίπτωση “να τους τυλίξει σ ένα κομμάτι χαρτί” με απρόβλεπτες συνέπειες.
        Ο φόβος καλλιεργείται και με τη δράση των δυνάμεων καταστολής, που εξοπλισμένες με κράνη, ασπίδες, μάσκες, συμβατικά και χημικά όπλα όταν δεν επιτίθενται σε διαδηλωτές παρακολουθούν πορείες και τρομοκρατούν τον λαό με μοτοσυκλέτες, αυτοκίνητα και τεθωρακισμένα οχήματα. Στις ειδήσεις προβάλλεται η αγριότητα των δυνάμεων καταστολής, ενώ ταυτόχρονα αποσιωπάται η οργανωμένη αντίσταση. Δημιουργείται η εντύπωση ότι κάθε προσπάθεια λαϊκής αντίστασης είναι μάταιη. Φασιστικές ομάδες κρούσης και προβοκάτορες δημιουργούν ατμόσφαιρα πανικού και χάους.

Ο φόβος και ο νόμος

        Πλάι στην κυβέρνηση που αθόρυβα θεσπίζει νόμους που καταργούν σταδιακά τα λαϊκά δικαιώματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προμηθεύει πρόσθετα εργαλεία για ακύρωση ακόμη και στοιχειωδών αστικών συνταγματικών ελευθεριών, που έχουν ήδη καταργηθεί σε μερικές Ευρωπαϊκές χώρες. Έχουν θέσει εκτός νόμου την ιδεολογία και τα σύμβολα των κομμουνιστών και εκφοβίζουν με την εφαρμογή της ίδιας πολιτικής και τις ταξικές δυνάμεις άλλων χωρών. Η υλοποίηση ή μη αυτών των εκφοβισμών σε κάθε χώρα εξαρτάται μόνο από τον εκάστοτε συσχετισμό των δυνάμεων και το πολιτικό κλίμα, που επικρατεί στη χώρα.

Φόβος και ίντερνετ

        Το φόβο καλλιεργούν και οι μηχανισμοί ηλεκτρονικής παρακολούθησης και καταγραφής των επικοινωνιών. Εταιρείες που μονοπωλούν το χώρο της Πληροφορικής, μεταξύ των οποίων οι Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube, Apple, Twitter συγκεντρώνουν τεράστιο όγκο πληροφοριών για τις κρατικές υπηρεσίες. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι αποκαλύφθηκε δικαστικό έγγραφο που επιτρέπει στην NSA των ΗΠΑ να κάνει συνεχή, καθημερινή παρακολούθηση όλων των ενσύρματων και ασύρματων τηλεφώνων της εταιρείας τηλεπικοινωνιών Verizon, τόσο για τις επικοινωνίες μέσα στη χώρα, όσο και για τις επικοινωνίες με άλλες χώρες. Αυτό που επιδιώκεται μέσα από αυτές τις δραστηριότητες είναι το φακέλωμα των χρηστών του ίντερνετ.

Μας φοβίζουν αυτοί που φοβούνται.

        Μας φοβίζουν αυτοί που επενδύουν στο φόβο μας, που εξακολουθούν να υπάρχουν επειδή τους φοβόμαστε. Είναι αδίστακτοι και πολύπλοκοι, σε βαθμό που δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν μέσα από παραινέσεις, ατομικές διαμαρτυρίες και εκκλήσεις. Μόνο η οργανωμένη και σωστά προσανατολισμένη δράση έχει τη δύναμη να αντιμετωπίσει τις συνέπειές του φόβου μέχρι ο λαός να καταργήσει τους μηχανισμούς που τον αναπαράγουν καταργώντας το κοινωνικό σύστημα που υπηρετούν.

fovithikame ImgL

 

Μπορείτε να σχολιάσετε...


Security code
Ανανέωση