provlimatismoi top banner 2019

Καλοκαίρι. Εδώ και μια περίπου δεκαετία τόσο η διάρκεια όσο και η ποιότητα των διακοπών για τη λαϊκή οικογένεια αποτελούν ένα όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι διακοπές δεν είναι ούτε πολυτέλεια, ούτε κανένα δώρο της εργοδοσίας. Είναι κομμάτι

eleftheros ImgL

του ελεύθερου χρόνου που έχει ανάγκη ο ανθρώπινος οργανισμός για την αναπαραγωγή της εργατικής του δύναμης, τη δύναμη που ξόδεψε στην παραγωγική διαδικασία. Πριν από αιώνες οι εργασιακές συνθήκες ήταν τόσο εξοντωτικές που η ζωή των εργαζομένων ήταν πραγματική κόλαση. Όμως από τον 14ο αιώνα και μετά οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους κατάφεραν να αποκτούν ένα όλο και μεγαλύτερο ελεύθερο χρόνο, όχι μόνο για να καλύπτουν τις κοινωνικές τους ανάγκες αλλά και για να απολαμβάνουν τη ζωή και τα πολιτιστικά αγαθά. 

        Στον 20ο αιώνα το κοινωνικό δικαίωμα των εργαζομένων για ελεύθερο χρόνο, που καθιερώθηκε μέσα από αιματηρούς αγώνες έγινε ένας από τους κύριους στόχους της αστικής τάξης. Αντιλαμβάνεται όλο και πιο καθαρά με δύο τρόπους τον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων: Από τη μια τον θεωρεί νέο πεδίο ανάπτυξης του καπιταλιστικού κέρδους με τη δημιουργία μιας βιομηχανίας νέων εμπορευμάτων, που προορίζεται για τον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων. Από την άλλη βλέπει τον ελεύθερο χρόνο σαν χώρο στον οποίο πρέπει να παρέμβει πολιτικά και ιδεολογικά για να παρεμποδίσει την ανάπτυξη των αντιλήψεων που διαμορφώνονταν μέσα σ΄ αυτό το χρόνο και θέτουν σε αμφισβήτηση την κυριαρχίας της. Έτσι σταδιακά μπήκαν τα θεμέλια για την οργανωμένη ιδεολογική δραστηριοποίηση της αστικής τάξης για τη διαφθορά συνειδήσεων, που οδήγησε στη δημιουργία των επιτελείων Ψυχολογικού Πολέμου, που σχετίζονται με κέντρα δημιουργίας πολιτικής, Πολεμικές βιομηχανίες, Βιομηχανίες Ψυχαγωγίας και Θεάματος, Ερευνητικά κέντρα, Πανεπιστήμια, κ.ά.

        Το κινητό έπαψε προ καιρού να είναι μια απλή τηλεφωνική συσκευή. Σήμερα είναι ένας ταχύτατος μικρός φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής μέσα από τον οποίο επικοινωνούν με το μυαλό μας τα κέντρα του Ψυχολογικού Πολέμου. Οι κάτοχοί τους μπορούν να αγοράσουν χρόνο σύνδεσης στο ίντερνετ κι εκεί
Σε ελάχιστα λεπτά περνούν στην οθόνη του κινητού αστραφτερές διασημότητες, γαργαλιστικά ανέκδοτα αδίστακτοι δολοφόνοι, κυνηγοί τρομοκρατών, προκλητικές διαφημίσεις, και άλλες τέτοιες “ωφέλιμες” πληροφορίες. Μέσα σε λίγα λεπτά περνά μέσω του κινητού ένας απίστευτος αριθμός πληροφοριών πληροφορίες. Πληροφορίες ανακατεμένες, τηλεγραφικές, συγκεχυμένες, με εικόνες και βιντεοκλίπ με στόχο τον εγκέφαλο που πιέζεται να σκεφτεί έτσι όπως συμφέρει στις εταιρίες που βρίσκονται πίσω τους. 

        Θα ήταν παράλογο να ενοχοποιήσουμε όλες τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με την παραγωγή εμπορευμάτων για τον ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων, δηλαδή να θεωρήσουμε ότι πρόθεσή όλων ανεξαιρέτως των εταιριών είναι να διαφθείρουν συνειδήσεις ή ότι παίρνουν οδηγίες από κάποια κεντρικά επιτελεία Ψυχολογικού Πολέμου. Στην εποχή μας όμως καμιά Βιομηχανία παραγωγής εμπορευμάτων εκμαυλισμού συνειδήσεων δεν θα μπορούσε να ισχυρισθεί ότι “δεν γνώριζε” τις επιπτώσεις από τη χρησιμοποίηση τέτοιων εμπορευμάτων. Η δίψα όμως γιγαντιαίων επιχειρήσεων για κέρδος συνδέεται άμεσα με τη διαφθορά των συνειδήσεων που εκπορεύονται από τα επιτελεία του Ψυχολογικού Πολέμου. Χωρίζουν την κοινωνία σε ομάδες-στόχους (group targets) με κριτήρια την ηλικία, το φύλο, τα ενδιαφέροντα, τις προτιμήσεις, τις πεποιθήσεις, το επίπεδο ανάπτυξης, τον τρόπο ζωής, κ.α. Σε κάθε ομάδα-στόχο επικρατεί ένας κώδικας επικοινωνίας με λέξεις, σχέσεις και τρόπο συμπεριφοράς, που εκφράζει την πλήρη ενσωμάτωση της ομάδας στον καπιταλιστικό τρόπο ζωής στο “σύστημα”, στο “κατεστημένο”. 

        Ένας από τους κύριους στόχους είναι η νεολαία, που εθίζεται να αναζητά μια ζωή “χλιδάτη”, “χαλαρή”,”χαβαλέ”, όπου το κύριο γνώρισμά της είναι η μίμηση της συμπεριφοράς των προτύπων της βιομηχανίας του star system. Μπορεί κανείς να “κατεβάσει δωρεάν” από το ίντερνετ ηλεκτρονικά παιχνίδια, στα οποία κυριαρχεί η αντιπαλότητα, το μίσος, η δολιοφθορά, η δίψα για εκδίκηση και εξόντωση του αντιπάλου. Στο ίδιο πνεύμα μίσους και βίας παίζονται πολλά ηλεκτρονικά παιγνίδια αυτοκινητικών αγώνων, περιπετειών και εξερευνήσεων. Η βία και η αντικοινωνική συμπεριφορά, η προσπάθεια λύσης των προβλημάτων της ζωής μέσω της ατομικής και όχι μέσω της κοινωνικής προσπάθειας γίνεται δυτέρα φύση του ανθρώπου.

        Οι νεολαίοι προετοιμάζονται να αποδεχθούν ήρωες τύπου Ράμπο που σώζουν “αθώους λαούς” από τις θηριωδίες των “κόκκινων”, των σοβιετικών πρακτόρων. Έχουν μετατραπεί σε θεατές που παρακολουθούν παθητικά από τον καναπέ τους τη διεστραμμένη πλευρά της ζωής. Μέσα από ταινίες καταστροφολογίας και σενάρια “αόρατων απειλών” δηλητηριάζονται με την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια, το φόβο, όλα εκείνα τα στοιχεία που σπρώχνουν τον άνθρωπο να αποδέχεται μοιρολατρικά την ταξική βία που εξασκεί πάνω του το κεφάλαιο.

        Τα λεγόμενα “κοινωνικά δίκτυα” δεν είναι παρά τεράστιες πολυεθνικές επιχειρήσεις που συλλέγουν πληροφορίες και ελέγχουν συνειδήσεις και καθοδηγούν συμπεριφορές. Οι “φίλοι” κατατάσσονται από τα κέντρα αυτά σε ομάδες μέσα στις οποίες δρα με επιτυχία η “infoganda”, δηλαδή η διοχέτευση προπαγανδιστικών μηνυμάτων κρυμμένων μέσα σε αληθινές πληροφορίες. Μέσα από προγράμματα λογισμικών έχει δημιουργηθεί ένα κάλπικο είδος “φιλίας” ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν έχουν ιδωθεί ποτέ, αρκεί ο ένας να αποδεχθεί με ένα κλικ τον άλλο στον κύκλο κάποιων ομάδων που έχουν κάποιο κoινό χαρακτηριστικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το φύλο, την ηλικία, τους πραγματικούς σκοπούς του “φίλου”, με αποτέλεσμα αυτού του είδους οι 'φιλίες” να έχουν καταστροφικές συνέπειες. Πολύ δε περισσότερο οι “φίλοι” δεν αντιλαμβάνονται ότι πίσω από αυτά τα “δωρεάν” λογισμικά προγράμματα κρύβονται κέντρα, που συλλέγουν τα προσωπικά δεδομένα των “φίλων” και τα χρησιμοποιούν για μάρκετινγκ προϊόντων, για κοινωνικό “φακέλωμα”, και για τη διοχέτευση των πιο αντιδραστικών αντιλήψεων.
Μοναδική ασπίδα αντίστασης στην ψυχολογική βία και τον εξανδραποδισμό είναι η συμμετοχή στην οργανωμένη κοινωνική δράση, που στοχεύει τη μήτρα που γεννά τη βία και την εκμετάλλευση με τελικό στόχο την κατάργηση του καπιταλιστικού συστήματος.

Μπορείτε να σχολιάσετε...


Security code
Ανανέωση