provlimatismoi top banner 2019

Βγήκανε πάλι τα μεγάλα μαχαίρια με αφορμή την πολιτική αποκατάσταση του Άρη. Από άσημους κοντυλοφόρους και επώνυμους δημοσιογράφους των ΜΜΕ και του ίντερνετ μέχρι γνωστούς καθηγητάδες πανεπιστημίων. Στο στόχαστρο πάντα η

marantidis ImgL

κομμουνιστική ιδεολογία και ο φορέας της στην Ελλάδα, το ΚΚΕ. Απαντήσεις στα κείμενα τους έχουν ήδη δημοσιευθεί, για άλλους πειστικές και για άλλους όχι. Γι αυτό εμείς δεν θα ασχοληθούμε ούτε με τη δράση του Άρη, ούτε με τη σταδιακή αποκατάστασή του, ούτε για το σκεπτικό του ΚΚΕ που αφορά στην αποκατάσταση μελών του. Θα αναφερθούμε μόνο στην ποιότητα αυτών που εκφράζουν διάφοροι τύποι, όπως ο Ν. Μαραντζίδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα και στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Ας δούμε κάποια σημεία από το δημοσίευμά του στις 27 Ιούνη 2018. 

        “Κανένα άλλο πολιτικό κόμμα δεν φρόντισε να εκδώσει τόσα βιβλία και να δημοσιεύσει τόσα άρθρα για την ιστορία του κόμματος”, γράφει ο Ν. Μαραντζίδης. Ο καθηγητής θεωρεί μομφή τη συνεχή μελέτη της ιστορίας. Επιστημονική προσέγγιση της ιστορίας όμως σημαίνει τα ιστορικά γεγονότα να βρίσκονται διαρκώς κάτω από το μικροσκόπιο των κάθε φορά νέων στοιχείων που έρχονται στο φως. Τα νέα συμπεράσματα είναι συνάρτηση της ωρίμανσης της ανθρώπινης σκέψης και των κοινωνικών συνθηκών κάθε εποχής. Αν η επιστημονική μελέτη της ιστορίας δεν υπάκουε σ' αυτούς του κανόνες τότε ακόμη θα πιστεύαμε πως ο Τρωικός Πόλεμος έγινε για τα μάτια της ωραίας Ελένης ή -για να έρθουμε στην εποχή μας- πως ο Β' παγκόσμιος Πόλεμος έγινε επειδή ο Χίτλερ ήταν ...παρανοϊκός. Αν λοιπόν ο καθηγητής διέθετε ελάχιστη επιστημονική αντικειμενικότητα θα έπρεπε αντί να μέμφεται το ΚΚΕ να του δώσει θερμά συγχαρητήρια διότι μελετά διαρκώς την ιστορία του που είναι άρρηκτα δεμένη με την ιστορία της χώρας.

        “Ο Εμφύλιος Πόλεμος συνιστά πλέον μια κομμουνιστική εποποιία και όχι μια εθνική τραγωδία”, δηλώνεται ειρωνικά από το συγγραφέα του άρθρου. Εμφύλιος πόλεμος και συμμοριτοπόλεμος στην πιο χυδαία του έκφανση υπήρξαν οι όροι που χρησιμοποιήθηκαν από τους τότε νικητές και τους σημερινούς απογόνους τους στην προσπάθειά τους να αλλοιώσουν και να αμαυρώσουν το χαρακτήρα ενός καθαρά ταξικού αγώνα που γινόταν για κοινωνική απελευθέρωση. Για ποιον εμφύλιο μιλάμε, όταν από τη μια μεριά στέκονταν οι μπροστάρηδες του λαού μας που είχαν χύσει το αίμα τους για την απελευθέρωση του τόπου και πάλευαν με νύχια και με δόντια για την πραγματική εκπλήρωση των στόχων της Εθνικής Αντίστασης και από την άλλη ο εθνικός στρατός με τις συντριπτικά υπέρτερες, υποχρεωτικά στρατολογημένες και άρτια εξοπλισμένες δυνάμεις της παγκόσμιας αντίδρασης; Όταν στην πραγματικότητα οι λαϊκοί αγωνιστές είχαν να αντιμετωπίσουν τη συνεχώς αυξανόμενη και υπερσύγχρονη Αγγλοαμερικάνικη πολεμική μηχανή μαζί με τους ντόπιους υπερασπιστές της αστικής τάξης καθώς και τους ριψάσπιδες και δοσίλογους της γερμανικής κατοχής; Ο Ν. Μαραντζίδης δεν καταλαβαίνει ότι ένα γεγονός μπορεί να είναι ταυτόχρονα και εποποιία και τραγωδία. Τραγωδία όσον αφορά την κατάληξή του και συνάμα εποποιία, αφού η πρωτοπορία του λαού μας δεν έσκυψε και δε θα σκύψει το κεφάλι, ούτε θα συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο από αυτό που της ανήκει . Αδύνατο να χωρέσουν αυτά στο κεφάλι ενός τέτοιου καθηγητή.

        “Δεν χωρεί συζήτηση πως το ΚΚΕ είναι το μόνο ελληνικό πολιτικό κόμμα που ο τρόπος που προσεγγίζει το παρελθόν προσομοιάζει με αυτόν μιας Εκκλησίας”, λέει ο Μαραντζίδης. Από πότε το λογικό και η γνώση, κύρια στοιχεία της απελευθέρωσης του ανθρώπου από τα κάθε είδους δεσμά του, που ευαγγελίζεται ένα κόμμα με καθαρά επιστημονική ιδεολογία, όπως το ΚΚΕ ταυτίζεται με την εξ αποκαλύψεως αλήθεια της εκκλησίας; Όπως η θρησκεία δηλαδή είναι δόγμα (πίστευε και μη ερεύνα), έτσι και το ΚΚΕ είναι δογματικό διότι μένει τυφλά προσηλωμένο στη μαρξιστική ιδεολογία; Να θυμίσουμε πριν από όλα στον καθηγητή ότι έχουν σπάσει χιλιάδες πανεπιστημιακά κεφάλια τα τελευταία 150 χρόνια για να αποδείξουν πόσο λαθεμένη είναι η μαρξιστική θεωρία αλλά αυτή εξακολουθεί να είναι η μόνη θεωρία που είναι σε θέση να ερμηνεύσει την πορεία της κοινωνίας και όλα τα σύγχρονα οικονομικά φαινόμενα. Αυτός ο ίδιος ο χαρακτηρισμός του μαρξισμού ως δόγματος αποτελεί το στάνταρ διαχρονικό δόγμα του αντικομμουνισμού, καθότι ακόμη και οι πιο σύγχρονες αστικές οικονομικές και φιλοσοφικές θεωρίες αποτελούν προσωρινές συνταγές για την αντιμετώπιση μόνο κάποιων επί μέρους προβλημάτων και των κάθε φορά όλο και μεγαλύτερων και συχνότερων καπιταλιστικών κρίσεων. Καμία από αυτές δεν αντιμετωπίζει συνολικά την παθογένεια του πυρήνα του καπιταλιστικού συστήματος ούτε μπορεί να δώσει λύση στα αδιέξοδά του. Η δε φράση δεν χωρεί συζήτηση, που πονηρά προτάσσεται και αποτελεί μια αγαπημένη από τους υπερασπιστές της εξουσίας του κεφαλαίου τεχνική του Ψυχολογικού Πόλεμου και ονομάζεται “ισχυρισμοί”, χρησιμοποιείται σαν μια γενική και μη αμφισβητήσιμα ισχύουσα άποψη, που κλείνει την πόρτα σε κάθε αντίθετη σκέψη. Για να δείτε τη χρήση και τη ζημιά που κάνουν οι ισχυρισμοί πατήστε εδώ

        Κάτι παρόμοιο επιδιώκει και σε άλλο σημείο ο Ν. Μαραντζίδης: “Ο κομμουνισμός διεθνώς λειτούργησε ως μία εγκόσμια θρησκεία. Η Εκκλησία του σταλινισμού επιστρέφει στις ρίζες της”. Η λέξη “εγκόσμια” χρησιμοποιείται προκειμένου να απορριφθεί από τους θρησκευόμενους a priori, επενεργώντας στο θυμικό και λειτουργώντας συνειρμικά και σε αντιπαράθεση με την “επουράνια βασιλεία”. Οι “Συνειρμοί” είναι μια πολυχρησιμοποιημένη τεχνική του Ψυχολογικού Πολέμου που πετυχαίνει το στόχο της αξιοποιώντας τις ήδη αποθηκευμένες και κωδικοποιημένες έννοιες που όλοι διαθέτουμε (πατήστε εδώ). Επίσης η “δαιμονοποίηση του αντιπάλου” που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Στάλιν, είναι μια χοντροκομμένη αλλά και μια από τις πιο αποτελεσματικές και δημοφιλείς αντικομμουνιστικές μεθόδους του Ψυχολογικού Πολέμου (πατήστε εδώ)

        “Τελικά, η σωτηρία της ψυχής είναι πράγματι πολύ μεγάλο πράγμα, ακόμη και για τους άθεους κομμουνιστές, ή ίσως κυρίως για αυτούς”. Το συμπέρασμα αυτό δεν είναι μια απλή δημοσιογραφική ατάκα του καθηγητή χρησιμοποιούμενη εική και ως έτυχε. Αυτοί που έδωσαν το αίμα τους στην Εθνική Αντίσταση και στο Δημοκρατικό στρατό καθώς και όσοι υπερασπίζονται την κομμουνιστική ιδεολογία δεν είναι κατ΄ ανάγκη άθεοι. Χαρακτηρίζονται συλλήβδην ως άθεοι με στόχευση να θεωρηθούν αντανακλασικά από τους θρησκευόμενους ως φυσικοί αντίπαλοί τους. Η φαρέτρα του καθηγητή προκειμένου να υψώνει διαχωριστικά και τοίχους που να αποκρύβουν την αλήθεια και να αποπροσανατολίζουν τον απλό και ανύποπτο άνθρωπο είναι πραγματικά ατέλειωτη.

      Οι καθηγητές τύπου Μαραντζίδη, πέρα από τις αντιεπιστημονικές θέσεις τους, δε διαθέτουν καμία πρωτοτυπία. Είναι θλιβεροί αντιγραφείς του Αμερικανο-Πολωνού καθηγητή Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, του πιο διάσημου σοβιετολόγου και σύμβουλου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής όλων των Αμερικανών προέδρων από το 1966 μέχρι το θάνατό του. Ο Άρης και το ΚΚΕ δεν είναι παρά μία αφορμή για να χύσουν δηλητήριο στα μυαλά των αναγνωστών τους. Η σκέψη και η συνείδηση παραμένει πάντα η κερκόπορτα, η μυστική πόρτα που οδηγεί στην άλωση του κάστρου κι αυτό ο εχθρός το ξέρει καλά.

Μπορείτε να σχολιάσετε...


Security code
Ανανέωση