provlimatismoi top banner 2019

Θα μπορούσε να πεις κανείς πως είναι για γέλια και για κλάματα. Δεν είναι όμως έτσι. Είναι το στίγμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στην πορεία της η σημερινή κοινωνία. Αυτές τις μέρες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δημοσιεύματα με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατο του πρώτου ανθρώπου που διέρρηξε τις πύλες του διαστήματος, του σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν.

protypo gagarin ImgL

Οι κονδυλοφόροι του συστήματος εκτοξεύουν απύθμενες συκοφαντίες και αστεία μυθεύματα. Φτάσανε στο σημείο να μας “πληροφορούν” πως ο τότε πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Λεονίντ Μπρέζνιεφ ...ζήλευε τον Γκαγκάριν διότι αυτός είχε δημοτικότητα και αποδοχή από όλο τον κόσμο πολύ μεγαλύτερη από τον ίδιο τον πρόεδρο και γι αυτό δημιούργησε το δυστύχημα στο οποίο σκοτώθηκε ο Γκαγκάριν. Μαθαίνουμε λοιπόν πως τον Γκαγκάριν ...τον δολοφόνησαν οι μυστικές υπηρεσίες της Σοβιετικής Ένωσης, η KGB.
        Μας πληροφορούν επίσης πως ο λόγος που επιλέχθηκε ο Γκαγκάριν για να είναι ο πρώτος κοσμοναύτης της ανθρωπότητας ήταν για το “ωραίο του χαμόγελο” που θα τον βοηθούσε μετά την επιτυχία του να γίνει αστέρας της σοβιετικής προπαγάνδας. Γράφουν ακόμη πως ο Γκαγκάριν οδηγούσε το αεροπλάνο ...μεθυσμένος και γι αυτό έπεσε το αεροπλάνο που οδηγούσε. Δε λείπουν και οι κουτσομπολίστικες πληροφορίες, πως ο Γκαγκάριν είχε ερωμένη, πως απατούσε τη γυναίκα του και άλλες τέτοιες χυδαιότητες.
        Γιατί όμως ακόμη και μισό αιώνα μετά το θάνατό του διατηρείται στο ακέραιο αυτή η ενορχηστρωμένη κατασυκοφάντηση του Γκαγκάριν; Διότι ακόμη και σήμερα,ο Γκαγκάριν στοιχειώνει τους απολογητές του σημερινού κοινωνικού συστήματος, δεν τους αφήνει να κοιμηθούν ήσυχοι. Διότι ο Γκαγκάριν δεν ήταν κάποιος που έτυχε να γίνει κοσμοναύτης αλλά ήταν προϊόν του σοβιετικού συστήματος, ήταν πρότυπο ζωής για όλη την ανθρωπότητα, Συκοφαντώντας τον Γκαγκάριν προσπαθούν ακόμη και μισό αιώνα μετά το θάνατό του να σπιλώνουν το σοσιαλιστικό σύστημα.


Τα πρότυπα των κοινωνικών συστημάτων.


        Ας κάνουμε μια παραδοχή. Ας θεωρήσουμε πως η τότε προβολή του Γιούρι Γκαγκάριν από τη σοβιετική εξουσία ήταν υπερβολική, πως χρησιμοποίησε το χαμόγελό του για προπαγάνδα.. Δεν μπορούμε όμως και να σκεφτούμε κάτι απλό: Ποιο ήταν το πρότυπο ανθρώπου που πρόβαλε μέσα από τον Γκαγκάριν η τότε σοβιετική εξουσία; Ενό κοσμοναύτη. Του γιου ενός εργάτη και μιας αγρότισσας, που αποφοίτησε μια τεχνική σχολή και το σοβιετικό εκπαιδευτικό σύστημα αφού από πολύ νωρίς διέγνωσε τις ιδιαίτερες ικανότητές του, τον μόρφωνε σε ανώτατο επίπεδο και τελικά τον προώθησε σε ένα από τους πιο σημαντικούς τομείς της διαστημικής επιστήμης.
Αυτό το πρότυπο ανθρώπου ας το συγκρίνουμε με τα πρότυπα με τα οποία έχουμε τροφοδοτηθεί εμείς και σήμερα τροφοδοτούνται τα παιδιά μας: Είναι οι άνθρωποι της αρπαχτής: “Άρπαξε να φας και κλέψε να 'χεις”, που λέει ο λαός. Οι μεγιστάνες του πλούτου, οι εξυπνάκηδες που τα οικονομάνε σέρνοντας και γλύφοντας, οι σταρ του life style, της νυχτερινής διασκέδασης, οι πρωταγωνιστές των θρίλερ και των πορνό, οι ακριβοπληρωμένοι σταρ του αθλητισμού, τα ανθρωπάρια μιας χρήσης που αναδεικνύονται μέσα από τα ΜΜΕ. Αυτά τα πρότυπα δεν είναι ποτέ δυνατόν να συγκριθούν με το πρότυπο-Γκαγκάριν, που ακόμη και μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών καθεστώτων αποτελεί κίνδυνο για το σημερινό σύστημα.
        Το πρότυπο του σοβιετικού ανθρώπου, ακόμη και σήμερα που δεν υπάρχει σοβιετικό σύστημα είναι επικίνδυνο. Η διαφορετικότητα αυτού του προτύπου ζωής αποδεικνύεται ακόμη και από τον τρόπο που πέθανε ο Γιούρι Γκαγκάριν,, δηλαδή από το βαθμό ωριμότητας της συνείδησής του. Ο Γιούρι Γκαγκάριν λίγες στιγμές πριν πέσει το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε αντιλαμβανόμενος ότι θα έπεφτε σε κατοικημένη περιοχή και μάλιστα πάνω σε ένα σχολείο προτίμησε να οδηγήσει το μοιραίο αεροπλάνο έξω από το χωριό παρά να εκτοξεύσει το κάθισμά του και να γλυτώσει τη ζωή του ανοίγοντας το αλεξίπτωτο που διαθέτει κάθε πιλότος για περιπτώσεις βλάβης του αεροπλάνου που οδηγεί. Αξίζει να σημειώσουμε πως τη διαδικασία εκτόξευσής του καθίσματος του πιλότου την είχε εφαρμόσει με επιτυχία ο Γκαγκάριν όταν η θερμοκρασία στο διαστημόπλοιο με το οποίο επέστρεφε στη γη είχε ανέλθει σε υψηλά επίπεδα. Τότε εγκατέλειψε το διαστημόπλοιο και προσγειώθηκε σώος και αβλαβής κοντά στο Βόλγα. Ακόμη και με την αυτοθυσία του ο Γκαγκάριν έγινε το γιγαντιαίο πρότυπο ζωής το οποίο προσπαθούν με κάθε τρόπο να αμαυρώσουν οι απολογητές του σημερινού σάπιου κοινωνικού συστήματός μας.
        Τα σάπια πρότυπα ζωής της καπιταλιστικής κοινωνίας δεν οφείλονται σε λάθη ή παραλείψεις. Τα πρότυπα χαρακτηρίζουν την ίδια την κοινωνία που τα παράγει και τα αναπαράγει. Και για την αλλαγή της σημερινής πραγματικότητας δεν χρειάζονται πρότυπα-υπεράνθρωποι ούτε πρότυπα-αγίων. Χρειάζονται πραγματικοί ανθρώποι που αγωνίζονται «για να φτιάξουν έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων», όπως έλεγε και ο Μπελογιάννης το 1952 πριν οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα.
        Έχουμε μάθει πια καλά πως τα πρότυπα του καπιταλιστικού συστήματος είναι αυτά που εξυπηρετούν τη δίψα του κέρδους. Είναι η φανταχτερή βιτρίνα που πίσω της κρύβεται η μπόχα της αθλιότητας, της δυστυχίας, της εκμετάλλευσης, της βαρβαρότητας, των πολέμων. Είναι η σημερινή κόπρος του Αυγείου που δεν περιμένει κανέναν ημίθεο Ηρακλή για να την καθαρίσει. Είναι η κόπρος που καλείται να καθαρίσει η Ηράκλεια δύναμη του λαού, των απλών ανθρώπων, που δεν μπορούν να ανεχθούν πια την αθλιότητα και βάζουν στόχο ζωής την “έφοδο στον ουρανό”, το στόχο που βρίσκεται πιο ψηλά κι απ' την τροχιά του Γιούρι Γκαγκάριν.

 

Μπορείτε να σχολιάσετε...


Security code
Ανανέωση