provlimatismoi top banner 2019

Στην εποχή μας, που χαρακτηρίζεται από την παρακμή, τα κοινωνικά αδιέξοδα και τη σήψη, μια εποχή που ο ψυχολογικός πόλεμος με προπαγανδιστικά όπλα το ψέμα, την αποσιώπηση, τη διαστρέβλωση και τη συκοφαντία καταστρέφει σε παγκόσμια κλίμακα συνειδήσεις έχουμε μόνο ένα όπλο άμυνας.

engels ImgL

Την αναζήτηση της αλήθειας. Δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ποτέ τη ρίζα των προβλημάτων μας αν δεν καταλάβουμε πως ο άνθρωπος αναπτύσσοντας την παραγωγική διαδικασία διαμόρφωσε τον ίδιο τον εαυτό του. Αν δεν καταλάβουμε πως το επαναστατικό του χτες, δηλαδή ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, έχει μετατραπεί σε τροχοπέδη του σήμερα. Αν δεν καταλάβουμε τις απλές αλήθειες που βγαίνουν μέσα από την επιστημονική μελέτη της κοινωνικής εξέλιξης όπως την αναλύει ο Φ. Ένγκελς ο άνθρωπος που γνωρίζοντας το σάπισμα, την παρακμή και τα βαθειά αδιέξοδα του καπιταλισμοί διατύπωσε την τραγική αλήθεια ότι “η αστική κοινωνία σύντομα θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα :ή πέρασμα στο σοσιαλισμό ή ξανακατρακύλισμα της ανθρωπότητας στη βαρβαρότητα".

Ο Ενγκελς ήταν αυτός που συνδιαμόρφωσε μαζί με τον Μαρξ τον επιστημονικό σοσιαλισμό, την επιστημονική κοσμοθεωρία της εργατικής τάξης και απέδειξε το αναπόφευκτο τέλος των εκμεταλλευτικών συστημάτων και το νομοτελειακό πέρασμα της ανθρώπινης ιστορίας από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό. Γεννήθηκε σαν σήμερα στις 28 Νοεμβρίου του 1820 στο Μπάρμεν της Ρηνανίας από μεγαλοαστική οικογένεια βιομηχάνων. Ο νεαρός όμως Φρίντριχ αντί να αναλάβει τις οικογενειακές επιχειρήσεις και να γίνει ένας σεβαστός αστός βιομήχανος,επέλεξε να γίνει αρνητής και αποστάτης της τάξης του και να υπηρετήσει τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού ως θεωρητικός του εργατικού κινήματος αλλά και ως καθοδηγητής σκληρών ταξικών αγώνων και συγκρούσεων. “Ποτέ δε γεννήθηκε από τέτοια οικογένεια γιος που να έχει ξεστρατίσει τόσο πολύ”, έγραψε αργότερα η Ελεονόρα Μαρξ.

Μετά τη στρατιωτική του θητεία και αφού είχε μελετήσει σε βάθος γερμανική φιλοσοφία και όλα τα έργα του Χέγκελ , πηγαίνει στην Αγγλία , όπου έρχεται σε επαφή με το εργατικό κίνημα και με τις σκληρές κι απάνθρωπες συνθήκες ζωής της εργατικής τάξης της χώρας, που λόγω της βιομηχανικής επανάστασης αποτελούσε την εποχή εκείνη την ηγέτιδα καπιταλιστική δύναμη. Στα 1842 συναντά για πρώτη φορά τον Μαρξ στην Κολωνία και και ξεκινά μια μεγάλη φιλία και μια κοινή πνευματική και αγωνιστική πορεία σ όλα τα επίπεδα που θα την κλείσει ο θάνατος. Ο Ένγκελς έχοντας ακλόνητη πίστη στην ιδιοφυΐα του Μαρξ και στις τεράστιες ικανότητές του χρηματοδοτούσε μέχρι τέλους σταθερά αυτόν και την οικογένειά του προκειμένου απερίσπαστος να ασχοληθεί με τις μελέτες του πάνω στην πολιτική οικονομία του καπιταλισμού. Ο Λένιν γράφει ότι χωρίς την φιλική οικονομική βοήθεια του Ένγκελς δε θα υπήρχε Κεφάλαιο και είναι αμφίβολο αν και ο ίδιος ο Μαρξ θα μπορούσε λόγω της ένδειάς του να επιβιώσει. Στον Ένγκελς οφείλουμε τη συγκέντρωση των σημειώσεων του Μαρξ μετά το θάνατό του, τη διαμόρφωσή τους σε κείμενο και την έκδοσή τους με τη μορφή του δεύτερου και τρίτου τόμου του Κεφαλαίου.

Σπουδαίο το θεωρητικό έργο του 'Ενγκελς γραμμένο με απαράμιλλη εκφραστική δεινότητα και σαφήνεια επέδρασε καθοριστικά στην κοινωνική και πολιτική ιστορία της ανθρωπότητας. Από την Αγία Οικογένεια, τη Γερμανική Ιδεολογία και το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, που έγραψε μαζί με τον Μαρξ στα πρώτα χρόνια της γνωριμίας τους για να εκθέσουν τις βασικές αρχές του διαλεκτικού ιστορικού υλισμού , έως τον Ουτοπικό και Επιστημονικό Σοσιαλισμό, τη Διαλεκτική της Φύσης, την Καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους, το Αντιντίρινγκ, το Λουδοβίκος Φόιερμπαχ και το τέλος της γερμανικής κλασσικής φιλοσοφίας μαζί με μελέτες και άρθρα που κατά καιρούς δημοσίευε καθώς και άλλα, που είχαν μείνει αδημοσίευτα ο Ένγκελς δημιούργησε τη θεωρητική βάση για την κατανόηση του κόσμου και τη γνώση της υλιστικής αντίληψης της ιστορίας κι έδωσε στην εργατική τάξη τα όπλα και τα εργαλεία για να γίνει τάξη για τον εαυτό της προκειμένου να φέρει σε πέρας την ιστορική της αποστολή και να οδηγήσει την ανθρωπότητα από την ταξική διαίρεση στην οικοδόμηση της αταξικής κοινωνίας. Και καθώς η πάλη των ανθρώπων της εργασίας να αποκτήσουν τη χαμένη τους βούληση και την κλεμμένη τους ελευθερία είναι σφιχτά δεμένη με την πορεία για την κατάργηση της καταπίεσης ανθρώπου από άνθρωπο και την προώθηση της εξελικτικής εκείνης διαδικασίας που θα κάνει τον άνθρωπο κύριο της μοίρας του και της ευτυχίας του, δηλαδή πραγματικά ελεύθερο, η προσφορά του Ένγκελς αποτελεί ανεκτίμητη κατάκτηση στα χέρια του αγωνιζόμενου ανθρώπου.

Μπορείτε να σχολιάσετε...


Security code
Ανανέωση