2018provlimatismotext

Και να, που οι επόμενες εκλογές έρχονται όλο και πιο κοντά. Τίποτα δεν είναι ίδιο αλλά και τίποτα δεν άλλαξε από τότε, που ο ελληνικός λαός με το πιστόλι στον κρόταφο “όφειλε” να εξοφλήσει τα χρέη του κεφαλαίου.

xanarxetai ImgLΟι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τεχνοκρατών είχαν καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού ενώ ήταν φρέσκια η νέα ελπίδα, που άκουγε στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος, που ενώ πριν λίγο διέθετε περίπου 3% εκλογική δύναμη, ξαφνικά προβαλλόταν από τα ΜΜΕ σαν διεκδικητής της διακυβέρνησης της χώρας και μάλιστα με αυτοδυναμία.

Γιατί η ελπίδα ήταν αβάσιμη;

        Υπήρχαν κραυγαλέα σημάδια που έδειχναν ότι η ελπίδα ήταν κάλπικη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε την ψήφο του λαού ενώ ερωτοτροπούσε τόσο με το ντόπιο κεφάλαιο, όσο και με το ξένο στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Οι υποσχέσεις και η φρασεολογία που χρησιμοποιούσε ήταν “ήξεις, αφήξεις”. Η ερμηνεία της λαϊκής θέλησης στις εκλογές και το δημοψήφισμα ερμηνευόταν σαν εντολή να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του κεφαλαίου. Τα μνημόνια αντί να γίνουν παρελθόν όχι μόνο συνεχίστηκαν, αλλά θεσπίστηκαν νόμοι που υποχρεώνουν το λαό να ματώνει από χρόνο σε χρόνο όλο και περισσότερο και μάλιστα σε βάθος χρόνου που φτάνει το 2060. Με δυο λόγια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρόσφερε για την ανάκαμψη του κεφαλαίου και στους ξένους “δανειστές” αυτά που οι προηγούμενες δεξιές και κεντροδεξιές κυβερνήσεις δεν κατάφεραν.
Και ο λαός; Στα τάρταρα. Διαρκείς μειώσεις μισθών, συντάξεων, αύξηση φορολογίας, κατάργηση κοινωνικών παροχών και δικαιωμάτων. Μια θέση εργασίας μοιράστηκε σε δύο μισο-απασχολούμενους, ο μέσος μισθός κατέβηκε στο 46% του μέσου μισθού στην ΕΕ και οι φτωχοί μοιράζονται τη φτώχεια τους με τους περισσότερο φτωχούς. Έτσι, μετά την καταβαράθρωση των λαϊκών συμφερόντων πλησιάζουμε την “επόμενη μέρα” της ανάκαμψης του κεφαλαίου με νέες διεργασίες για την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού.

Το μέλλον του νέου φορέα της κεντροαριστεράς

        Τρίβει τα χέρια του το κεφάλαιο στο σύνολό του: Ότι έγινε έγινε, πολλά και πολλοί φταίνε, ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω και πλησιάζει η ώρα για μια καινούργια αρχή. Άρχισαν εδώ και καιρό διεργασίες για νέες συμμαχίες των μικρότερων αστικών κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, κ.'α.) και καλλιεργείται μια νέα προοπτική με τη συμμετοχή της λεγόμενης “κεντροαριστεράς”. Οι επίδοξοι ηγέτες της ακολουθούν την παλιά συνταγή: Προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κεφάλαιο (που σημαίνει συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής). Ταυτόχρονα ποζάρουν σαν ακριβοδίκαιοι υποστηρικτές κάθε φιλολαϊκής επιδίωξης, δηλαδή με το λαό στο περιθώριο θα διαπραγματεύονται για λογαριασμό του . Δεν αποκλείουν ούτε μια πιθανή συνεργασία με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά.Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ παρακολουθούν τις εξελίξεις και με τον τρόπο τους αφήνουν την πόρτα ανοιχτή για μελλοντικές συνεργασίες.

Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν

        Τι αλλάζει στο χιλιοπαιγμένο έργο; Η σύνθεση των πολιτικών κομμάτων που έχουν αναλάβει το ρόλο του εξυπηρετητή των συμφερόντων του κεφαλαίου.
        Ποιος θα προτείνει το κάστινγκ των πρωταγωνιστών, δευτεραγωνιστών και κομπάρσων; Οι διάφορες σύμμαχες ή αντιμαχόμενες μερίδες του κεφαλαίου.
        Τι θα μείνει ίδιο κι απαράλλαχτο; Ο τρόπος που θα επιδιωχθεί η παραπλάνηση του λαού. Το εμπόριο της ελπίδας. Για άλλη μια φορά θα ακούσουμε τη διαμάχη ανάμεσα στο “φως” και στο “σκοτάδι”, δακρύβρεχτους απολογισμούς για το πόσο σκληρές ήταν οι διαπραγματεύσεις με τους ισχυρούς, ποια ήταν τα χειρότερα που γλυτώσαμε και πόσο αισιόδοξες είναι οι προοπτικές από δω και πέρα.
        Πόσες φορές θα πρέπει άραγε ο λαός να δει το ίδιο έργο για να καταλάβει πως το πραγματικό δίλημμα δεν είναι η ανάθεση της τύχης του σε κάποιους από τους παλιούς και νέους εμπόρους ελπίδων, αλλά το αν θα υπομένει την αφαίμαξή του από το κεφάλαιο ή αν με την οργανωμένη δράση του θα αναλάβει ο ίδιος την πολιτική και οικονομική εξουσία του τόπου. Άλλος δρόμος για το λαό από την οργανωμένη διεκδίκηση της εξουσίας δεν υπάρχει. Οι λαοί όσο δεν αντιλαμβάνονται το εμπόριο ελπίδων που παίζεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τόσο θα είναι καταδικασμένοι να τραβάνε νέα βάσανα.

Μπορείτε να σχολιάσετε...


Security code
Ανανέωση