2018provlimatismotext

Αδικαίωτο έμεινε το Πολυτεχνείο.

        Αριστερή κολόνα της πύλης: ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ. Σήμερα τα αστικά κόμματα είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση προσφέρουν γη και ύδωρ στους Αμερικάνους.

        Δεξιά κολόνα της πύλης: ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ.

  Κάποιοι γιορτάζουν σήμερα. Γι αυτούς η πτώση του “Τείχους του Βερολίνου” σήμαινε όχι απλά την ενοποίηση των δύο τμημάτων της Γερμανίας αλλά το ξεκίνημα της γενικής εφόδου για την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης.

Πάνω που ακούει ο λαός ότι ΄πρέπει να πει “Δόξα τω θεώ” γιατί επιτέλους οι θυσίες του έπιασαν τόπο, να σου και τα κακά μαντάτα πως το Τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει, πως το εξωτερικό χρέος ολοένα και μεγαλώνει. Έτσι για μια ακόμη φορά λέει το “Βόηθα Παναγιά μου”. Όμως ποτέ στην ιστορία και για κανένα λαό δε λύθηκαν τα προβλήματα με προσευχές και με νηστείες.

Είμαστε εμείς που νικήσαμε τη σκλαβιά. “ Χρόνια παλεύαμε Λευτεριά για νάρθεις. Αιματοποτισμένοι οι δρόμοι μας, γεμάτα τα νεκροταφεία μας. Γκρεμισμένα τα σπίτια μας. Χτικιό στα στήθη μας και κουρέλια σκεπάζουν το κορμί μας. Μα κοίταξέ μας, φτερουγίζουμε, λάμπουμε. Είμαστε εμείς που νικήσαμε τη σκλαβιά. Είμαστε εμείς που σπάσαμε τις αλυσίδες.

Σταματάει ο νους του ανθρώπου μερικές φορές. Όλο νομίζουμε πως τα έχουμε δει όλα, κι όλο ξεπηδάει μπροστά μας κάτι καινούργιο: Στο Ίδρυμα της Βουλής εγκαινιάστηκε παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έκθεση με αρχειακό υλικό για το Νίκο Πλουμπίδη. Στην έκθεση ξεναγήθηκε από τους επιμελητές της και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
Τι έγινε δηλαδή;

Το πρώτο ανοιχτό γράμμα προς τον ελληνικό λαό του Νίκου Ζαχαριάδη γραμμένο στα μπουντρούμια της κρατικής ασφάλειας δημοσιεύτηκε στις 2 Νοέμβρη 1940 και ανάμεσα σε άλλα, καλούσε «(...) Δίπλα στο κύριο μέτωπο και Ο ΚΑΘΕ ΒΡΑΧΟΣ, Η ΚΑΘΕ ΡΕΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΑ ΜΕ ΚΑΛΥΒΑ, Η ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ. (...) Έπαθλο

“Βρε αν ήμουνα εγώ πρωθυπουργός θα 'βλεπες τι θα 'κανα”. Τέτοια ακούμε συχνά στα καφενεία, τα παίρνουμε για καλαμπούρι και σχολιάζουμε: 'Έτσι είμαστε εμείς οι Έλληνες. Όλοι νομίζουμε ότι μπορούμε να κυβερνήσουμε”. Μόνο που αυτό δεν είναι καλαμπούρι. Στη ίδια γη που σήμερα πατάμε, 2500 χρόνια όλοι μπορούσαν να κυβερνήσουν και μάλιστα εκλέγονταν με κλήρο.

Συμβαίνουν και αναπάντεχα. Αυτά που στην αρχή σε ξαφνιάζουν, στη συνέχεια σκέφτεσαι βαθειά “τα πως και τα γιατί” και στο τέλος βγάζεις ένα ασφαλές συμπέρασμα. Και όλα ξεκίνησαν από τη δημοσίευσή μας με τίτλο “Σε δύο αφεντάδες να δουλεύει δεν μπορεί κανείς”, μια φράση του Γιώργου Σεφέρη, που εκτός από νομπελίστας ποιητής ήταν και ανώτερος διπλωματικός υπάλληλος,


Αχ πόσο δίκιο είχε ο Γιάννης Ρίτσος να θεωρεί “επικίνδυνα” τα όνειρα των παιδιών. Δεν εξηγείται αλλιώς. Φαίνεται πως η ανάρτηση των στίχων του Ρίτσου τρόμαξαν και το facebook που τους χαρακτήρισε σαν πιθανό κακόβουλο λογισμικό (SPAM) και αφαίρεσε την ανάρτησή τους. 

Το Facebook μπλοκάρει συνεχώς τις κοινοποιήσεις της ιστοσελίδας “Αντώνης Διότιμος”. Μετά τον Οδυσσέα Ελύτη, το Γιάννη Ρίτσο, τον Πέρση ποιητή και συγγραφέα Φερεϋντούν Φαριάντ ληρθε η σειρά του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.